MUTLU OLMAK İÇİN(3) 2. Kahvaltıda çok, öğle yemeğinde orta, akşam yemeğinde az yiyin. ALLAH, İSRAF EDENLERİ SEVMEZ:
6. En’âm Sûresi 141. Âyet-i Kerîme(147. Sayfa):
"141. Asmalı ve asmasız (üzüm) bahçeleri, hurmaları, ürünleri çeşit çeşit ekinleri, zeytinleri ve narları, birbirine benzer ve benzemez biçimde yaratan O’dur. Her biri meyve verince meyvesinden yiyin, hasat günü de hakkını (zekat ve sadakasını) verin; ama israf etmeyin, çünkü O, israf edenleri sevmez." YİYİN, İÇİN FAKAT İSRAF ETMEYİN. ALLAH, İSRAF EDENLERİ SEVMEZ:
7. A’râf Sûresi 31. Âyet-i Kerîme(155. Sayfa):
“31- Ey Âdemoğulları! Her mescide gidişinizde güzel giysilerinizi giyin ve yiyin, için, fakat israf etmeyin, Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” Bu Âyet’lerin amacı, her konuda israfın önüne geçilmesidir. Bu Âyet’ler, yemek konusunda da öngörülebilecek Âyet’lerdir. Zira herkesin geliri çok olmayabilir. Çok geliri olanların yemekte dahi kararlı olmayı, israf etmemeyi, hedeflemeleri gerekmektedir. Çok israf edilerek yenilen yemeklerin bünyeye zarar verdiği unutulmamalıdır. Yazarın bildirdiği hususlar, sağlığımıza tesir eden konulardan olması nedeniyle önem arz eder.
Bütün ilim adamları çok yemenin zararlarını bildirmekte olup; zamanımızda bu tavsiyelere uymayanların obezite ile karşı karşıya kaldıkları bilinen bir gerçektir. Bu nedenle, Peygamber’imizin, 1400 sene öncesinde, “Midenizin üçte birini boş bırakın” Hadis’inin ne güzel bir tavsiye olduğunu takdir edip, buna göre yemekten tam doldurulmuş mide ile değil; bir kısmı boş kalmış mide ile kalkmanın faydası, 21. Yüzyıl bilimi tarafından da kabul görmektedir.
Bu konuda birçok araştırmalar olmakla birlikte; 2016 senesinde, Japon bilim adamı,
Prof. Dr. Yoshinori Ohsumi’nin, OTOFAJİ ("hücresel bileşenleri ayrıştıran ve geri dönüştüren temel bir süreç olan otofaji’ nin altında yatan mekanizmaları keşfedip açığa kavuşturan") tezi ile
“2016 NOBEL TIP ÖDÜLÜ” ne lâyık görüldü.
OTOFAJİ, uzun zaman aç kalınması halinde, vücutta kan dolaşımında bulunan atık hücrelerin, hatta kanser hücrelerinin bile, çöp olarak vücuttan kan vasıtasıyla temizlendiği gerçeğini ispatlayan Yoshinori Ohsumi, 03.10.2016 tarihinde, Nobel Komitesi tarafından, 8 milyon İsveç Kronu(3 milyon Türk lirası) ile ödüllendirilmiştir.
Bu ödülün özü de göstermektedir ki, çok yemenin zararlarından uzak durmak için, az yemeyi kendimize hedef olarak seçip; yaşantımızın daha sağlıklı olmasını sağlamalıyız.
17. İsrâ Sûresi (26-27.) Âyet-i Kerîmeler(285. Sayfa):
“26. Akrabaya, yoksula ve yolda kalmışa hakkını ver. Bununla beraber malını saçıp savurma.”
“27. Çünkü (malını) saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür.” HAKKI VERİLECEK KİMSELER:
-AKRABALAR,
-YOKSULLAR,
-YOLDA KALMIŞLARDIR:
BUNUNLA BERABER MALINI SAÇIP SAVURMA:
MALLARINI SAÇIP SAVURANLAR ŞEYTANLARIN KARDEŞLERİDİR: Kazançlarımızı harcarken akrabalara, yoksulara, yolda kalmışlara yardım etmemiz gerektiği bildirilirken,
“…Bununla beraber malını saçıp savurma.” demek suretiyle uyarılmak yetmiyor; 27. Âyet’te
“Çünkü (malını) saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleridir…” uyarısıyla, saçıp-savurmanın ne kadar yanlış olduğunun önemine işaret ediliyor.
Saygılarımla. 03.04.2022 16:57
ÖNEMLİ NOT:
1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ: 1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA; 2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA; 3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM. BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM. 2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!