Gönderen Konu: 40.Mü'min/79- O YUMUŞAK BAŞLI HAYVANLARI YARATAN ALLAH' TIR  (Okunma sayısı 4931 defa)

is

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • İleti: 473
-O YUMUŞAK BAŞLI HAYVANLARI YARATAN ALLAH' TIR

           KİMİNE BİNESİNİZ, KİMİNİ DE YİYESİNİZ DİYE SİZİN İÇİN O YUMUŞAK BAŞLI HAYVANLARI YARATAN ALLAH' TIR:
           40. Mü’ min Sûresi 79. Âyet- i Kerîme(477. Sayfa):
           "79. Kimine binesiniz, kimini de yiyesiniz diye sizin için o yumuşak başlı hayvanları yaratan Allah’tır."


           Allah' ın yarattığı hayvanların bir kısmını işlerimizde; bir kısmını da yemek için kullanırız. Bu Allah' ın kullarına bir bağışı; bir lütfu; bir hediyesidir. Bâzı kimseler, kurban bayramları öncesi, hayvanların kurban edilmesinin vahşetinden bahsederler:

           "Bu kadar hayvan telef edilirmiymiş."
           "Bu kadar hayvanın bir bayram günü için kesilmeleri, toplu katliamlarmış."
           "Hayvanların da hakları varmış."


           Daha bir çok itirazlar, yapılır da yapılır. Bu itirazlar, bir kısım medya kuruluşlarının, gazetelerin, dergilerin, bu kurbanlık kesimlerinin "şöyle yapılması gerekir", "böyle yapılması gerekir" açık oturumları düzenlenmelerine, bunları sayfalarca yazmalarına sebep olur. Ancak bir husus gözden kaçırılır. O da bu Âyet' i Kerîme gibi birçok Âyet' lerde bildirilen, helâl gıdalar içinde olan kurbanlıkların kesilmesinin/ normal kesimlerin hak olduğudur. Yenilmeyecek hayvanlar belirtilmiştir. Bunlar domuz, kan, Allah adına kesilmeyen tüm hayvanlardır.

           İtiraz edenlerin Bayramlar hâricinde yedikleri kebaplar, pizzalar, hamburgerler acaba kıyamadıkları hangi hayvanların etlerinden yapılmaktadır? Kim bilir, belki de bizim tanımadığımız, sentetik etleri yiyorlardır, bu itirazcılar! Belli mi olur!!!

           Ey hayvan severler!

           Bir an için de fakirlerin haklarının olduğunun unutulmamasını gündeme getirseniz; ne kadar güzel bir harekete imza attmış olursunuz.

           Bu itirazcıların biraz kendilerini toplamaları:

           "Ya hu! Biz ne yapıyoruz? Senede bir kere et yüzü gören fakir fukaranın haklarının da olduğunu unuttuk mu ne" demeleri gerekmiyor mu?

           Bu itirazlar sonucu, kurbanlık kesimlerinin engellenmesinde, gözden kaçırılmaması gereken husus, itiraz edenler üzerinde kul hakkı  doğurmasıdır.

           “Ben Müslüman’ ım diyebilenlerin, kurbanlıkların kesilmelerine itiraz konusunda, çok dikkat etmeleri gerekir.”


           Zira bir yıl boyunca et yüzü görmemiş fakirlerin sofralarına Kurban Bayramları' nda gelecek olan kurban etlerinin engellenmesi demek olan itirazları yaparken, aklı başında kimselerin bir konuşup kırk kere düşünmeleri gerekir.

           Bu 79. Âyet’ te, müsaadesi Allah tarafından verilmiş olan yumuşak başlı yarattığı, bineklik ve yemeklik hayvanlar, söz konusudur.

           KURBANLIKLARIN KESİLMESİNE İTİRAZ EDENLERİN, ALLAH’ IN MÜSAADE ETTİĞİ HAYVANLARIN KESİMLERİNE İTİRAZ ETTİKLERİNİN BİLİNCİNDE OLMALARI GEREKİR.

           Dünya nüfusunun 2 milyarı Müslüman' dır. Geride kalan yaklaşık 7 milyar insanın kurbanlık adı altında kesim yapmadıkları; ancak İslâm ülkelerinin en az 3- 4, belki daha fazla katlarında, hayvan kestikleri göz önüne alınırsa:

           İTİRAZLARIN, MÜSLÜMAN' LARIN KESTİĞİ HAYVANLARA HAS OLDUĞU, GÜN GİBİ ORTAYA ÇIKAR.

           Koyunların, ineklerin, domuzların kesilmelerine Hristiyan âleminde hiç ses çıkarılmaz. Hristiyanlar hayvanları çok sever. Bizdeki hayvanseverler!!! ise ancak gösterisinde varlardır. Kebapları yutarken, tâbir câiz ise, malı götürürken, akıllarına hayvan haklarının zerresi gelmez. Hayret! Değil mi?

           Yenilecek hayvanların kültüre alınması, nesillerinin yok olmaması için, insanların kıyamete kadar beslenebilmelerinin temini içindir. O kesilen hayvnların ve kurbanlıkların yeryüzündeki görevleri, insanların beslenmelerinin temininde rol almalarıdır.

           Allah Âyet' inde "sizin için o yumuşak başlı hayvanları yaratan Allah' tır" demek suretiyle, herbiri 400- 500 kilogram gelen bu hayvanların, binmemize, işlerimizde kullanmamıza ve kesip yememize itiraz etmeyecek bir  yapıda olduklarını Allah’ ın bildirmesi, bizlere:

           "Allah bu hayvanları öyle görevli kılmış; insanların emrine öyle yumuşak başlı olarak hediye etmiştir ki, bu hediyenin şükrünü her daim yerine getirin ihtarını" bilmemizi istemiştir. Çoğu Âyet' inde de bunu:

           "Şükretmeyecek misiniz" diye, şükrün Müslüman kimselerin hayatında ne kadar önemli olduğunun ikazını yapmaktadır. "Rabb' im verdiğin nimete şükürler olsun" demek, Allah' a hoş gelmektedir. Bu sebeple, Âyet' ler çerçevesinde gafil olmamalıyız. Devamlı olarak insanlığa verilen nimetlerin şükrünü yerine getirmeliyiz.

           Saygılarımla. 15.09.2023 12:03

           ÖNEMLİ NOT:           

NOT(1): KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:

            1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
            2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.           

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.


NOT(2):  KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!
« Son Düzenleme: Ekim 10, 2023, 08:02:42 ÖS Gönderen: is »