27 GAZİANTEP: Büyükşehir Belediyesi
TLF.KODU: 0342
YÜZÖLÇÜMÜ(km²): 7.642
NÜFUSU(TÜİK- 202- 9. Sıra/81): 2.154.051
Merkez:
Şehir: 1.342.518
Köy: 217.505
NÜFUS YOĞUNLUĞU( kişi/km²): 59.60
COĞRAFİ YAPISI: Güney Doğu Anadolu Bölgesi
İKLİMİ: İLİN TARİHİ: TARİHİ ESERLERİ VE GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLERİ: Zeugma, Karkamış, Yesemek Antik Kentleri, Karpuzatan ve Dülükbaba Mesire Yerleri,
İLİN MEŞHUR ŞAHISLARI: İLİN MEŞHUR YEMEKLERİ: Alinazik Kebabı, Keme Kebabı, Yeni Dünya Kebabı, Simit Kebabı, Baklava, Malhıtalı(Mercimekli) Köfte, Yoğurtlu Ufak Köfte, Yağlı Köfte, İç Katması(Kısır), Tene Katması, Haveydi Köftesi, Omaç, Sini Köftesi, Süzek Yapması, Cağırtlak Kebabı, Ayva Kebabı, Elma Kebabı, Lebeniye, Öz Çorbası, Maş Çorbası, Şirinli Çorba, Beyran, Topaç, Köse Sefer kabağı Dolması, Loğlazlı Aş, Çiğdem Aşı, Ekşili Daraklık Tavası, Şiveydiz, Acur Oturtması, Kakırdak Böreği, Loğlaz Piyazı, Yarpuz Piyazı, At Elması Turşusu, Çelem Turşusu, Ekşili Taraklık, Et Kızartma, Et Sarması, Kuveysal, Darap Gatel, Et Paça, Mardındella, Rulo Köfte, Yufkalı Paça, Terbiyeli Köfte, Ciğer Kavurması, Ciğertavası , Doğrama, Domates Doğraması, Kabaklama, Kabak Oturması, Kabak Mıkşısı, Patlıcan Musakkası, Hızmalı Patlıcan Musakaksı, Haylan Kabağı Musakkası, Kazan Kebabı, Kamış Yahnisi, Zerdali Aşı, Çir Yahnisi(Kaysı ve Zerdali Kurusu), Ebegümeci Buğulaması , Ciğer ve Izgara Piliç Baharatı, Terbiyeli Tike Kebabı, Altı Ezmeli Tike Kebabı, Patlıcan Kebabı, Torbada Patlıcan Kebabı, Kıyma Kebabı, Sebze Kebabı, Patates Kebabı, Sarımsak Kebabı, Frank Kebabı, İslim Kebabı, Koç Kebabı, Bamya Kebabı, Simit Kebabı, Keme Kebabı, Soğan kebabı,
İLİN SANAYİ ÜRÜNLERİ: Antep Fıstığı, Antep Baklavası, İplik Sanayi, Antep Mutfağı,
İLÇELERİ:MERKEZ(B.Ş.)
ŞAHİNBEY
ŞEHİTKAMİL
ARABAN
İSLAHİYE
KARGAMIŞ
NİZİP
NURDAĞI
OĞUZELİ
YAVUZELİ
BELEDİYELİKLERİ:EKONOMİSİ:YAPILMASI GEREKLİ YATIRIMLARI:BAŞLAMIŞ YATIRIMLARI: ETKİNLİKLERİ (BAYRAM, KURTULUŞ GÜNÜ, FESTİVAL, ŞENLİK, FUAR, VD.):BİTKİ VARLIĞI:HAYVAN VARLIĞI:e- mail ADRESİ: http://www.gaziantep.gov.tr