YEMEK YAPMASINI BİLMEYENLERE MÜJDE!
Saygıdeğer sitemiz okuyucu ve yorumcuları!
“Yemek yapmasını bilmem” demek suretiyle, yumurta dahi kırıp yiyemeyen bir kısım okuyucularıma, özet olarak vereceğim kısa ve öz tarifin, herkesin işine yarayabileceği kanaatindeyim. Birçok yemeğin yapımında, özet olarak verilen bu özlü bilgilerin çok faydalı olacağını göreceksiniz.
Ancak yemek yapmasını bilmem diyenlerin tamamı yemek yapmayı öğrenebilir diye bir kaide yoktur. Zira “yemek yapmasını bilmem” demek suretiyle, tabiri caiz ise, işin içinden sıyrılanlara, istediğiniz kadar kısa tarif veriniz; bu kimseleri yemek yapmaya alıştırma hususunda, arpa boyu kadar bile yol alamazsınız. Bunu böylece kabul etmek gerekir. Bizim muhatabımız, her ne kadar yemek yapmasını bilmese de, içinde yemek yapabilme özlemini taşıyanlardır.
Yemeklerin ana maddesi, genel olarak toplumumuz için, yağda kavrulmuş olan soğandır. Tüm yemeklerimizde yağda kavrulmuş soğan ana unsur olarak karşımıza çıkar. Geriye kalan, kavrulmuş soğan üzerine eklenen sebzeler ile o sebzenin yemeğinin elde edilmesidir.
HER TÜR SEBZE YEMEĞİNİN YAPIMI, KISACA:
1-) SOĞAN DOĞRANIR.
2-) PEMBELEŞİNCEYE KADAR, YAĞDA KAVRULUR.
3-) SALÇA/ DOMATES İLAVE EDİLİR. BİR MÜDDET DAHA KARIŞTIRILIR.
4-) HANGİ SEBZENİN YEMEĞİ YAPILACAK İSE, İLAVE EDİLİR.
5-) SUYU İLAVE EDİLİR.
6-) TUZU, BAHARATLARI İSTEĞE BAĞLI OLARAK İLAVE EDİLİR.
7-) KAYNAMASI BEKLENİR.
8-) KISIK ATEŞTE PİŞMESİ SAĞLANIR.
9-) İSTEĞE BAĞLI OLARAK SICAK/ SOĞUK SERVİS YAPILIR.
Kolay olduğunu görmemek mümkün değildir. İçerisine hangi sebzeyi atmış iseniz, o yemeği yaptığınızı göreceksiniz.
ZOR MU? KOLAY MI? Bence kolay. Zira hiçbir teferruata girmeden, kavrulmuş soğan üzerine hangi sebzeyi koyarsanız, o yemeği yapmış olacaksınız. Aklıma geliveren bu sebze yemeklerinden, ufak tefek bazı nüans farkıyla baharatlarında, konulan su miktarlarında, kaynama derecelerinde v.s. farklılıklar olabilecek ise de, zamanla bu farkları tespit edecek/ yiyenlerin tavsiyeleriyle daha lezzetli yemekleri yapmaya başlayabileceksiniz demektir. Bu yemeklere birkaç örnek verelim:
-BAMYA
-BİBER(YEŞİL/ KIRMIZI)
-KABAK
-KARNABAHAR
-LAHANA KAPUSKASI
-PATATES
-PATLICAN DOĞRAMA
-SOĞAN YAHNİSİ
-TÜRLÜ(BİRDEN FAZLA SEBZE İLE YAPILIRSA)
-YERELMASI
-YEŞİL DOMATES
-V.B.
Aynı şekilde BULGUR PİLAVI da yapabilirsiniz. Farkı yoktur. Ancak yağda kavrulmuş soğan içerisine, isteğe bağlı olarak taze biber(yeşil/ kırmızı/ yeşil ve kırmızı), domates salçası, mevsimi ise domates, kıyma/ kavrulmuş kıyma konulup biraz karıştırılarak sotelenir. Üzerine yeterli bulgur ve suyu ilave edilir. Alın size BULGUR PİLAVI. "Zor değilmiş" dediğinizi duyar gibiyim. Bu yemeklerin çoğunu denediğim için yazdım. Hepsi de parmak yediren cinsten oluyor dersem, inanınız.
Dikkat edilmesi gereken hususları, zamanla, yaptığınız yemeklere gelen tenkitlerle/ övgülerle geliştirebileceğinizi unutmayınız.
Sağlıklı ve mutlu günlere iyi bir aşçı olarak girmeniz temennilerimle…
Saygılarımla…
ÖNEMLİ NOT: Saygıdeğer sitemiz okuyucuları, sizlerin bu konuda cesaretli olması ön şartlardandır. Olur mu? Olmaz mı? Beğenilir mi? Beğenilmez mi demek suretiyle, kendi cesaretinizi kırmanız gerekmez. Cesaretli olunuz. Hiç korkmayınız ve ocak başına geçiniz. Cesaretle işe başlamak yemeği pişirmenin/ yemek yapmanın ilk şartıdır. Öncelikle siz beğenin; geri kalan herkes beğenecektir.
ETİKETLER: Kolay yemek yapımı, Lezzetli yemek yapımı, Yemek nasıl yapılır?, Yemek yapmasını bilmeyenler, Yemek yapmak kolay mı?, Kolay yemek tarifi, Aşçılık zor mu?, Herkes aşçılık yapabilir mi?, Yemek yapımı püf noktaları, Herkes yemek yapabilir, Yemek yapım teknikleri