KIYAMET GÜNÜ GELMEDEN ÖNCE, SİZE VERDİĞİMİZ RIZIKLARDAN ALLAH YOLUNDA HARCAYIN:
2. Bakara Sûresi 254. Âyet- i Kerîme(43. Sayfa):
“254- Ey iman edenler! Kendisinde hiçbir alış verişin, hiçbir dostluğun ve hiçbir şefaatin bulunmadığı bir gün gelmeden önce, size verdiğimiz rızıklardan Allah yolunda harcayın. Kâfirlere gelince, onlar zalimlerdir.”
KIYAMET GÜNÜ GELMEDEN ÖNCE, SİZE VERDİĞİMİZ RIZIKLARDAN ALLAH YOLUNDA HARCAYIN:
KIYAMET GÜNÜ:
-HİÇBİR ALIŞVERİŞİN,
-HİÇBİR DOSTLUĞUN,
-HİÇBİR ŞEFAATİN BULUNMADIĞI BİR GÜN' DÜR.
Sizlere verilen rızıklardan Allah yolunda harcanmasının, kıyamet gelmeden önce yapılmasında fayda olduğu için, bu şekilde Âyet ile bildirilmiştir.
Öyle bir günün haberi verilmektedir ki, o gün:
Hiçbir alışveriş olmayacaktır.
Hiçbir dostluk bulunmayacaktır.
Hiçbir şefaat kabul edilmeyecektir. O halde:
Bu günlerde yaşanan korona virüs pandemisiyle, evlere kapanan insanların, bu târif edilen günden farkı yok gibidir. Aynen kıyametin olduğu günde olanlar gibi, ders almak için sebebimiz çoktur. Korona pandemisi de böyle bir günü hatırlatmak için bir vesile olmuştur.
Bizlere verilen rızıklardan, yukarıdaki Âyet- i Kerîme’ de belirtildiği üzere, Allah yolunda harcanması istenmektedir. "Kâfirlerin zâlim olduklarının" ifade edilmesi, bu Âyet gereği, Allah yolunda harcamayacaklarını bilen(gelecekte olanları önceden bildiği için) Allah, bu kimseleri, zâlim olarak değerlendirmektedir. Burada tüm insanların kader hücrelerindeki(Levh- i Mahfuz' da ki) bilgilerin muhafazası akla gelmektedir.
Levh- i Mahfuz' da bu bilgiler(Allah' ın önceden bildiği bilgiler olması nedeniyle) toplanmakta, insanların ve cinlerin yaratılması ile, bu kimseler hakkında ki hayat boyu yapılanların dökümü diyebileceğimiz bilgiler, Açık bir Kütük' te/ Levh- i Mahfuz' da toplanmak üzere depolanmakta, Kıyamet gününe kadar bu bilgiler saklanmaktadır. Bu nedenle insanların bir kısmının zâlim olduklarını bilen Allah, kâfirleri, "zâlim" olarak önceden bildirebilmektedir.
Kıyamet günü geldiğinde, herkes aynı seviyede olacak, hiç kimse ayrıcalıklı olmayacaktır. Dünyalık işlerde geçen torpillerin, rüşvetlerin, kayırmaların, akrabalık ilişkilerinin hiçbiri fayda vermeyecek; insanlar yaptıkları fiillerle, kazandıkları sevaplarıyla mizana tâbî tutulacaklardır. Kazandıkları fazla olanlarla, kazandıkları az olan/ kazanamayanların dereceleri Allah katında farklı olacak; neticede Cennet/ Cehennem' e hak kazanmış olarak hak ettikleri yerlere gönderileceklerdir.
İşte Kıyamet, bu derecelendirmelerin, bu kazanan/ kaybedenlerin gündeme getirilmesi için, dünyanın defterinin kapatılmasına vesile olan bir olaydır. İnsanların bu güne hazırlanmaları, akıllı olmalarının gereğini yerine getirmeleriyle mümkündür. Aşağıdaki Âyet’ te ifade edilen hikmet de budur:
KUR’ AN’ DAN SORGUYA ÇEKİLECEKSİNİZ:
43. Zuhruf Sûresi 44. Âyet- i Kerîme(493. Sayfa):
“44. Doğrusu o Kur’an, senin için de, kavmin için de bir öğüttür ve siz ondan sorguya çekileceksiniz.”
Kur’ an’ dan sorguya çekileceğimiz bildirildiğine göre, hazırlık yapmak üzere, Kur’ an’ ın hükümlerine uygun yaşamak öncelikli hedefimiz olmalıdır.
Aklını kullanmayanların Kıyamet günü hüsrana uğrayacakları, birçok Âyet' te sık sık tekrarlanmıştır. Bu kadar fazla tekrardan sonra, insanların bir kısmının, hâlâ akıllanmamış, insanların haklarını gasp eder, zulümle anılır olmalarını anlamak mümkün değildir. Zira aklı olanın azaba uğramayacağı, aklını kullanmayanların zararda oldukları bilinen bir gerçektir.
Burada yazılanlar, Allah' a görmediği halde iman etmiş olanlara bir şey ifade eder. İnanmayanların düşünmeleri için bir fırsattır.
İnanmayanlar kendileri isterlerse, bu fırsattan faydalanmaları için hâlâ zamanları vardır. Akıllarını kullanarak doğru yolu(Allah' ın Kur' ân- ı Kerîmi' ndeki Âyet' lerle târif ettiği doğru yolu) bulmaları için bu fırsatlardan faydalanmaları, kendilerinin inisiyatifinde olan bir husustur.
Saygılarımla. 21.09.2020 14:39
ÖNEMLİ NOT: Kur' ân- ı Kerîm Âyet' leri Elmalılı Ahmed Hamdi Yazır' ın Kur' ân- ı Kerîm Meâli' nden alınmadır.