-HER CANLI ÖLÜMÜ TADACAKTIR
-HER CANLININ BİR SONU VARDIR(HER CANLI ÖLÜMLÜDÜR)
HER CANLI ÖLÜMÜ TADACAKTIR:
HER CANLININ BİR SONU VARDIR(HER CANLI ÖLÜMLÜDÜR):
DÜNYA HAYATI, ALDATICI ZEVKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR:
3. Âl-i İmran Sûresi 185. Âyet-i Kerîme(75. Sayfa):
“185- Her canlı ölümü tadacaktır. Kıyamet günü ecirleriniz size eksiksiz olarak verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konursa o, gerçekten kurtuluşa ermiştir. Dünya hayatı, aldatıcı zevkten başka bir şey değildir.” Hiç kimse ölümden kurtulamaz. Bu Âyet’in hikmeti, bir kısım insanların ölmeyecekmiş gibi mal, mülk yığmalarına karşı uyarıdır. Ancak bu uyarının hikmetini anlamayanlara, bu Âyet-i Kerîme hitab etmemektedir.
Peygamberimizin:
“Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için; yarın ölecekmiş gibi âhiret için çalışın” Hadîs-i Şerîfi, Âyet-i Kerîme’ye uymakta olup; dünya hırslarının yok edilmesine yönelik bir ikazdır.
Dünyaya tapanların yaptıkları sadece toplamaktır. Helâl, haram ayırımı yapmadan toplamaktır. Bu ikazlar elbette ders alanadır. Haram, helâl demeden toplayanların yerleri Cehennem'dir. Ki bunların feryatlarını şimdiden duymamak elde değildir. Nasıl olur da insanlar bu ikazlara kulak tıkarlar; görmezler; hissetmezler;
kul hakkı yersek “bunun bir hesabı olmalı, bu hesabı nasıl veririz” demezler? İnsanların bu hırsları sebebiyledir ki, Kur-ân-ı Kerîm’in çoğu Âyet- Kerîme' si, bu gibi Cehennem ehli insan ve cinlerin azaplarının tasvirleriyle doludur. Âyet’i Kerîme’nin bir diğer anlamı:
HER CANLININ BİR SONU VARDIR(HER CANLI ÖLÜMLÜDÜR): Bu Âyet'ten anlaşılan, hiçbir canlının ölümsüz olamayacağıdır. İlmî çalışmalar hangi seviyeye gelirse gelsin;
“Her canlı ölümü tadacaktır…” ifadesi, bir diğer deyişle,
"hiç kimse ölümsüz olamaz" anlamına gelmektedir ki, buradan hareketle,
"Allah ölümsüz hiçbir canlı varlık yaratmamıştır." Diyebiliriz. İlmin sonu yoktur. Doğru. İlmî ilerlemelerin boyutları ne seviyeye gelirse gelsin, yaratılmış olan tüm canlıların bir sonu vardır ki, Allah:
“Her canlı ölümü tadacaktır…” demiştir. Allah’ ın bu sözü karşısında, hiçbir ilim adamı
“ben ölümsüzlüğü buldum” diyemez. Çünkü Allah, ölümsüz hiç kimseyi yaratmamıştır. Allah sonsuz geçmişin ve sonsuz geleceğin sahibi olması nedeniyle, sonsuz gelecekte de( burada söz konusu olan zaman dilimi, Kıyamet’e kadar geçecek olan süredir), ölümsüzlüğün bulunamayacağı bilgisi ile bu Âyet- i Kerîme’yi,
“her canlı ölümü tadacaktır…” şeklinde bildirmiştir.
Dünya hayatının aldatıcı zevkten başka bir şey olmadığı bildirilmekte, bu nedenle dünya hayatına aldanılmaması istenmektedir. Allah bir diğer Âyet-i Kerîme'sinde:
DÜNYA HAYATI, İNSANLARIN KÖTÜLÜK VE İYİLİKLE DENENDİKLERİ BİR İMTİHANDIR: 21. Enbiyâ Sûresi 35. Âyet-i Kerîme(325. Sayfa): “35. Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak kötülük ve iyilikle deneyeceğiz. Hepiniz de sonunda bize döndürüleceksiniz.” demek suretiyle, geçici olan dünya hayatını, bir imtihan yeri olarak bildirmektedir. Bu geçici dünya hayatının zevklerine aldanmamamız için Allah, birçok Âyet’inde bizleri uyarmış; Âyet hükümlerine göre yaşantımızı düzenlememiz için kendimize çeki- düzen vermemiz gerektiğini bildirmiştir.
Dünya hayatını gelip- geçilecek bir mekân olarak kabul edip; buna göre, Âhiret hayatına hazırlığımızı hakkı ile yapabilmemiz temennilerimle.
Saygılarımla. 03.10.2023 17:23
ÖNEMLİ NOT: NOT(1): KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ: 1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYETLERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA; 2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA; 3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.
BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM. NOT(2): KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYETLERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!