Gönderen Konu: 56.Vâkıa/77-78-79-80-81- KUR’ ÂN- I KERÎM’ E TEMİZLENENLERDEN BAŞKASI EL SÜREMEZ  (Okunma sayısı 4729 defa)

is

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • İleti: 473
-KUR’ ÂN- I KERÎM’ E TEMİZLENENLERDEN BAŞKASI EL SÜREMEZ
-ÖYLE İSE RABB' İNİ O BÜYÜK İSMİYLE TESBİH ET


           KUR’ ÂN- I KERÎM’ E TEMİZLENENLERDEN BAŞKASI EL SÜREMEZ:
           56. Vâkıa Sûresi (77.- 81.) Âyet- i Kerîmeler(538. Sayfa):
           “77. O, elbette şerefli bir Kur’ân’dır.”
           “78. Korunmuş bir kitaptadır.” 
           “79. Ona temizlenenlerden başkası el süremez.” 
           “80. (O), âlemlerin Rabbinden indirilmiştir.” 
           “81. Şimdi siz bu sözü mü küçümsüyorsunuz?”


           Temizlenmekten kasıt nedir? Abdesttir. Demek ki, Kur’ an’ a abdestsiz el sürülemez. İnanan kimseler bu emrin gereğini yerine getirir ve abdestsiz el sürmek istemezler. Burada “el süremez” ifadesi, her tür tartışmaya son noktayı koyacak kadar sağlam bir delildir.

            “81. Şimdi siz bu sözü mü küçümsüyorsunuz?” ifadesi ile, temizlenerek okumayı küçümsemenin yanlışlığını ifade etmektedir.

           Bâzı kimseler temizlenmenin "cünüplükten temizlenme" olduğunu ifade ederler. Ancak hiç bir Müslüman, ulu orta, cünüpken hayatını 24 saat devam ettirmez. Ettiremez. Zira takva sahibi insanlar, cünüplükten, en kısa zamanda zaten temizlenirler. Bu sebeple 24 saat içinde, özel anların ne kadar zaman alacağı bellidir. Hiç kimse bu özel zamanlarda eline Kur' an- ı Kerîm' i alıp okuma durumunda ve de ihtiyacında değildir. Böyle bir şeyin anlamı da yoktur. Bunu ileri sürenlerin mantıklarını anlamak da, bu sebeple mümkün değildir.

           "Cünüpken okunamaz; Âyet' in kastı budur" denilemez. Kastedilen Kur' ân- ı Kerîme hürmeten, okumak için ele alınırken, abdestli olmaya dikkat edilmesidir. Bu âlemlere nizam getiren Allah Kelâm' ına hürmetin ifadesidir. Âyet' te “79. Ona temizlenenlerden başkası el süremez.” demek suretiyle, "el süremez" ifadesi çok açık belirtilmiştir.

           Bilindiği üzere, genç bir kimse ayaklarını uzatmış vaziyette otururken, büyükleri geldiğinde hürmet olsun diye toparlanır, saygısını gösterir. Oturduğu yeri büyüklerine vermek ister; yerinden kalkar, "buyurun" der.

           Bir kimse Resmî daireye elleri cebinde, külhanbeyi gibi girer mi? Asla girmez, giremez. Zira bu devlet dairesindeki memura hürmet etmesi, onun makamına girerken belli bir saygı ile girmesi, o memura değil; o makama saygıdan ötürüdür.

           Bu sebeple, âlemlere Rahmet olarak indirilmiş olan Kur' ân' a hürmet etmek, her Müslüman' ın görevidir, Hedefidir. Özlemidir. Hürmetsizlik etmek üzere sıradan bir kitap gibi alınması mı iyidir; yoksa Allah kelâmına hürmet ifadesi olan, temizlenmenin en uç noktası, abdestle mi ele alınması gereklidir. Bu konuda hiç kimse, bir diğerini kınayamaz; hareketlerine ambargo koyamaz; zira herkes kendi hareketlerinden ve günahından sorumludur.

           Diğer bir husus, alınacak abdest' in kaç dakika süreceğini herkes bilir. En fazla üç/ dört dakika. O halde Allah' ın Kelâmı olan Kur' ân' ı okumak için, Allah' ın Âyet' inde belirttiği, "temizlenenlerden başkası el süremez" Âyet' ine hürmeten abdest almak gerçek Mü' min' e ağır gelmese gerektir. Diğer bir konu:

           Atalar ne güzel söylemiş:

           “Okumamak için bahane bulacak kimselere, abdestsiz oku desen de, okumayacaktır.” Bırakınız, hürmetle abdestini alıp okuyanların zihinlerini de karıştırmayınız lütfen! Kur’ ân’ a hürmetin hiç kimseye zararı yoktur.

           İşin en can alıcı noktası, Kur’ an- ı Kerîm’ i ele alıp okurken, Allah’ ın kendisi sanki karşımızda, bize Âyet’ lerini anlatıyor gibi hissederek okunması, Kur’ an’ ın kutsiyetine de uygun düşmez mi? Hürmet ederek okunması herkesin itiraz edemeyeceği bir konudur. Bu nedenle, uluorta, sıradan bir kitabı okur gibi, Kur’ ân’ ın okunması da, muttaki kullar için söz konusu bile olmaz. Olamaz.

***

           ÖYLE İSE RABB' İNİ O BÜYÜK İSMİYLE TESBİH ET:
           56. Vâkıa Sûresi 96. Âyet- i Kerîme(538. Sayfa):
           "96. Öyle ise Rabbini o büyük ismiyle tesbih et."


           Saygılarımla. 17.09.2023 15:21

           ÖNEMLİ NOT:           

NOT(1): KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:

            1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
            2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.           

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.


NOT(2):  KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!
« Son Düzenleme: Ekim 11, 2023, 10:22:32 ÖS Gönderen: is »