-İKTİDAR MEVKİİNE GETİRİLENLER: NAMAZ KILAR, ZEKÂT VERİR, İYİLİĞİ EMREDERLER, FENALIĞI YASAK EDERLER
YERYÜZÜNDE İKTİDAR MEVKİİNE GETİRİLENLER:
-NAMAZI KILARLAR,
-ZEKÂTI VERİRLER,
-İYİLİĞİ EMREDERLER,
-FENALIĞI YASAK EDERLER:
22. Hacc Sûresi 41. Âyet-i Kerîme(338. Sayfa):
“41. Onlar (o müminlerdir) ki, eğer kendilerini yeryüzünde iktidar mevkiine getirirsek namazı kılarlar, zekatı verirler, iyiliği emrederler ve fenalığı yasak ederler. Bütün işlerin sonu sırf Allah’a âittir.” İdeal olan budur. İktidar mevkiine getirilen Müslüman memleketlerdeki iktidar sahiplerinin, yapacakları görevleri(ki bunların hükmünü Allah koymuştur):
NAMAZ KILMAK VE ZEKÂT VERMEK Allah' a karşı şahsî sorumluluklarıdır. Ancak:
İYİLİĞİ EMRETMEK(emr-i bil ma’ruf) ve
FENALIĞI YASAKLAMAK(nehy-i anil münker) iktidar sahiplerinin aslî görevleridir. Bunlardan kaçmaları düşünülemez.
Ben iktidar sahibiyim diyen bir kimsenin bulunduğu ülkede, kötülükten ve fenalıktan eser kalmamalıdır, ki Allah'ın rızasını kazanarak iktidar etmiş olsun. Bunun ötesinde
MESULİYETTEN KURTULAMAZLAR. Âyet- i Kerîme hükmü çerçevesinde diyebiliriz ki:
-NAMAZ KILMAYANLAR,
-ZEKÂT VERMEYENLER,
-KÖTÜLÜĞÜ EMREDENLER,
-FENALIĞI YASAKLAMAYANLAR, YERYÜZÜNDE İKTİDAR MEVKİİNE GETİRİLMEZLER: Hüküm Allah'ındır. Şayet iktidar mevkiine getirilenlerin bu menfî hareketleri işledikleri görülürse; iktidarda tutulmamaları gerekir. Zira Allah'ın verdiği hükümlere aykırı olarak iktidar makamı işgal ettirilmiş olacaktır ki, kusurlu olanlar, onları iktidara getirenlerdir.
Ey insanlar! Allah'ın emrettiği kimselerin ötesinde, kötülüğü emreden, fenalıkları yayanları iktidar sahibi yaptığınızda, sizlerin Cehennem ateşinden kurtulacığınızı sanmak kadar büyük bir hata yoktur. Aynı zamanda Âyet'e muhalefet eden kimseler olduğunuzu düşünmenize bir engel de bulunmamaktadır. Olamaz da. Ya Allah'ın Âyet'lerine uyarsınız, ya da
"Müslüman' ım" derken, düşünürsünüz. Düşünmenin ibâdet olduğunu söylememize gerek yoktur sanırım.
Her Mü'min ve Muvahhid kul düşünmenin ibadet olduğunu bilir. Saygılarımla. 27.08.2023 13:39
ÖNEMLİ NOT: NOT(1): KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ: 1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA; 2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA; 3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.
BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM. NOT(2): KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!