Köşe Yazılarına Yorumlar

Köşe Yazıları => Kur'ân-ı Kerim Âyetleri => Konuyu başlatan: is - Kasım 26, 2021, 09:39:35 ÖS

Başlık: İMANIN ŞARTLARI
Gönderen: is - Kasım 26, 2021, 09:39:35 ÖS
İMANIN ŞARTLARI(ÂMENERRESÛLÜ)
ALLAH HİÇ KİMSEYE GÜCÜNÜN YETECEĞİNDEN BAŞKA YÜK YÜKLEMEZ

           PEYGAMBER, RABBİ’NDEN KENDİSİNE NE İNDİRİLDİYSE ONA İMAN ETTİ:

           MÜMİNLERİN DE HEPSİ
           -ALLAH’A,
           -MELEKLERİNE,
           -KİTAPLARINA VE
           -PEYGAMBERLERİNE İMAN ETTİLER.
           -«BİZ ALLAH’IN PEYGAMBERLERİ ARASINDA AYIRIM YAPMAYIZ, DUYDUK VE İTAAT ETTİK. EY RABBİMİZ,
           -BAĞIŞLAMANI DİLERİZ,
           -DÖNÜŞ ANCAK SANADIR.» DEDİLER:

           ALLAH HİÇ KİMSEYE GÜCÜNÜN YETECEĞİNDEN BAŞKA YÜK YÜKLEMEZ: HERKESİN KAZANDIĞI HAYIR KENDİSİNE, YAPTIĞI KÖTÜLÜĞÜN ZARARI YİNE KENDİSİNEDİR:

           EY RABBİMİZ,
           -EĞER UNUTTUK YA DA YANILDIYSAK BİZİ TUTUP SORGUYA ÇEKME! EY RABBİMİZ,
           -BİZE BİZDEN ÖNCEKİLERE YÜKLEDİĞİN GİBİ AĞIR YÜK YÜKLEME! EY RABBİMİZ,
           -BİZE GÜCÜMÜZÜN YETMEYECEĞİ YÜKÜ DE YÜKLEME!
           -BAĞIŞLA BİZİ,
           -MAĞFİRET ET BİZİ,
           -RAHMET ET BİZE!
           -SENSİN BİZİM MEVLÂMIZ,
           -KÂFİR KAVİMLERE KARŞI YARDIM ET BİZE:
           2. Bakara Sûresi (285.- 286.) Âyet- i Kerîmeler(50. Sayfa):
           “285. Peygamber, Rabbi’nden kendisine ne indirildiyse ona iman etti. Müminlerin de hepsi Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler. «Biz Allah’ın peygamberleri arasında ayırım yapmayız, duyduk ve itaat ettik. Ey Rabbimiz, bağışlamanı dileriz, dönüş ancak sanadır.» dediler.”

           “286. Allah hiç kimseye gücünün yeteceğinden başka yük yüklemez. Herkesin kazandığı hayır kendisine, yaptığı kötülüğün zararı yine kendisinedir. Ey Rabbimiz, eğer unuttuk ya da yanıldıysak bizi tutup sorguya çekme! Ey Rabbimiz, bize bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme! Ey Rabbimiz, bize gücümüzün yetmeyeceği yükü de yükleme! Bağışla bizi, mağfiret et bizi, rahmet et bize! Sensin bizim Mevlamız, kâfir kavimlere karşı yardım et bize.”


           Peygamber Aleyhisselâm, Allah’ ın kendisine indirdiği Âyet’ lerin tümüne iman ederek, insanlığa bu hükümleri tebliğ etmiştir.

           Bu Âyet hükmünde de bildirildiği üzere, Peygamber’ e çeşitli konularda, Allah’ ın kendisine bildirdiğinden farklı isnatlarda bulunuluyorsa, biliniz ki bunlar insanların kendi kuruntuları ya da Peygamber’ e düşmanlıklarının müşahhas(somutlaşmış) halinden başka bir şey olmadığının ispatıdır.

           Bu Âyet’ te imanın şartları bildirilmektedir. Mü’ minler:

           “Allah’ a;
           Meleklerine;
           Kitap’ larına;
           Peygamber’ lerine iman ederler.
           Dönüş ancak sanadır." demek suretiyle Âhiret hayatına inanmanın şart olduğu da bildirilmektedir. Hayır ve şerrin Allah' tan geldiği de, "izni olmadan yaprakları kıpırdatmayan" Allah' ın gücünde ve yetkisindedir.

           İslâmiyet’ te imanın 6 şartı olduğuna göre, hayır ve şerrin Allah’ tan geldiğine de tüm Mü’ min’ ler inanırlar; iman ederler. Zira Allah’ ın bilgisi dışında yaprağın kıpırdamaması da, hayır ve şerrin ancak, Allah’ ın bilgisi dâhilinde olduğunun ispatıdır. Âyet’ in devamında, Müslüman’ ların, gelmiş geçmiş tüm Peygamber’ lere de iman ettikleri bildirilmektedir.

           Bu Âyet ile birlikte Müslümanlığın tüm Kutsal Kitaplara, tüm Peygamber’ lere de iman ettiklerinin bildirilmesi, İslâm’ ın cihanşümul(tüm insanlığı kapsayan) bir din olduğunun Âyet ile ispatıdır.

           286. Âyet’ in ifade ettiği iki husus vardır. Bunlar insanların yaşantıları içerisinde, yanlış yollara sapmamaları için bir ikazdır. Zira bir kısım Müslümanlar, Anaların/ babaların/ her ikisinin günahlarının gelecek nesillerine de bedel ödeteceği konusunu gündeme getirirler. Burada Âyet’ in özünde, bir kimsenin günahını bir diğerinin ödemesi gibi bir durum söz konusu olmadığından; bu husus açık olarak, “…Herkesin kazandığı hayır kendisine, yaptığı kötülüğün zararı yine kendisinedir….” şeklinde belirtilmiştir. Bir günahkâr anne/ babanın/ her ikisinin günahını gelecek nesillerinin çekmesinin söz konusu olamayacağı açık olarak bildirildiğine göre, hiç kimse:

           “Ana babalarımızın yaptıkları günahları biz çekiyoruz” diyemezler. Âyet hükmü ile bu açıkça belirtilmiştir. Ancak ana babaların mümeyyiz olan(kanunen 18 yaşını doldurmuş olan) evlâtları, onların yaptıklarına “olur” verirler; yaptıklarını “tasdik” ederlerse, onların günahlarına ortak olmuşlar demektir ki; mesuliyetten kurtulmaları mümkün değildir. Bu durumda, ana ve babalarıyla birlikte hesaba çekilmelerinden daha doğal hiçbir şey olamaz.

           İmanın şartlarını ihtiva eden bu Âyet' lerin devamlı okunması, anlamlarının yaşantımızda birçok güzelliklere yol açması dileklerimle.

           Saygılarımla. 26.11.2021 21:27

ÖNEMLİ NOT:

1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!