Son İletiler

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
31
KUR' AN ÂYET' LERİ(005) / KUR' AN KENDİNDEN ÖNCEKİ KİTAPLARI TASDİK EDEN BİR KİTAPTIR
« Son İleti Gönderen: is Nisan 12, 2022, 02:42:23 ÖS »
KUR' AN KENDİNDEN ÖNCEKİ KİTAPLARI TASDİK EDEN BİR KİTAPTIR
GÖKTEN SUYU İNDİREN ALLAH' TIR
KÂFİRLERİN ALLAH' TAN BAŞKA YALVARDIKLARINA SÖVMEYİN


           KUR' AN, KENDİNDEN ÖNCEKİ KİTAPLARI TASDİK EDEN BİR KİTAP' TIR:

           KUR' AN ŞEHİRLER ANASI(MEKKE) HALKINI VE ÇEVRESİNDEKİ BÜTÜN İNSANLIĞI UYARMAN İÇİN İNDİRDİĞİMİZ MÜBÂREK BİR KİTAP' TIR:

           ÂHİRET GÜNÜNE İMAN EDENLER KUR' AN' A DA İMAN EDERLER VE ONLAR NAMAZLARINA DA DEVAMLIDIRLAR:

           6. En’ âm Sûresi 92. Âyet- i Kerîme(140. Sayfa):
           "92. Bu Kitap (Kur’ân), kendinden önceki kitapları tasdik eden, şehirler anası (Mekke) halkını ve çevresindeki bütün insanlığı uyarman için indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. Ahiret gününe iman edenler bu Kitab’a da iman ederler ve onlar namazlarına da devamlıdırlar."


***

           GÖKTEN SUYU İNDİREN ALLAH' TIR:
           6. En’ âm Sûresi 99. Âyet- i Kerîme(141. Sayfa):
           “99- Gökten suyu indiren O'dur. Onunla her çeşit bitkiyi çıkardık, o bitkiden bir yeşillik çıkardık, ondan da birbiri üzerine binmiş taneler; hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar, üzüm bağları, zeytin ve nar(bahçeleri) çıkarıyoruz. (Bunların) kimi birbirine benzer, kimi benzemez. Bunlar meyvelendikleri zaman meyvelerinin olgunlaşmasına bakın! Bunlarda inanan bir toplum için ibretler vardır.”


***

           BİR TOPLULUK DİĞER BİR TOPLULUKLA ALAY ETMESİN:

           KADINLAR DA KADINLARI ALAYA ALMASINLAR. BELKİ ONLAR KENDİLERİNDEN DAHA İYİDİRLER:

           KENDİ KENDİNİZİ AYIPLAMAYIN:

           KÂFİRLERİN ALLAH' TAN BAŞKA YALVARDIKLARINA SÖVMEYİN:

           6. En’ âm Sûresi 108. Âyet- i Kerîme(142. Sayfa):
           “108- Onların Allah'tan başka yalvardıklarına sövmeyin ki, onlar da bilmeyerek sınırı aşıp Allah'a sövmesinler. Biz, her ümmete yaptıkları işi böyle süslü gösterdik. Sonunda dönüşleri Rablerinedir. O, onlara ne yaptıklarını haber verir.”


           Kâfirlerin taptıklarına sövülmemesi için ne güzel bir uyarı. Neden Allah onların taptıklarına sövülmemesini istiyor? "...Siz sövmeyin ki, onlar da bilmeyerek sınırı aşıp Allah'a sövmesinler..." Yol olmaması için çirkin sözleri, mü’ min kimseler söylememelidirler. Sövülmemesi âdaba daha uygundur.

           Allah Âyet' inde bu konunun önemi nedeniyle ikazda bulunmuştur. Kimseye kötü söz söylenmemesi, Müslüman' ın uyduğu genel ahlâk kurallarındandır.

           BİRBİRİNİZİ KÖTÜ LAKAPLARLA ÇAĞIRMAYIN:
           49. Hucûrat Sûresi 11. Âyet- i Kerîme(517. Sayfa):
           "“11. Ey iman edenler! Bir topluluk diğer bir toplulukla alay etmesin. Belki de onlar, kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kendi kendinizi ayıplamayın, birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın.” İmandan sora fâsıklık ne kötü bir isimdir! Kim de tevbe etmezse işte bu kimseler zalimlerdir."

           Bu Âyet’ i ile Müslümanları ikaz eden Allah, çirkin sözlerden uzak kalmamızın hikmetlerinden birini belirtmektedir. Birbirimize de kötü lâkaplarla hitap etmememizin daha doğru olacağının işaretini, yine bu Âyet’ i ile vermektedir.

           Saygılarımla. 12.04.2022 14:37

ÖNEMLİ NOT:

           1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

           2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!
32
KUR' AN ÂYET' LERİ(005) / NAMAZI DOSDOĞRU KILIN
« Son İleti Gönderen: is Nisan 12, 2022, 02:20:50 ÖS »
KUR' ÂN' IN ÂYETLERİ HAKKINDA MÜNASEBETSİZLİĞE DALAN ZÂLİMLER TOPLULUĞUYLA OTURMA
NAMAZI DOSDOĞRU KILIN DİYE EMREDİLDİ
ALLAH BİR ŞEYE "OL" DEDİĞİ GÜN HEMEN OLUVERİR


           KUR' ÂN' IN ÂYETLERİ HAKKINDA MÜNASEBETSİZLİĞE DALANLARIN YANINDAN HEMEN UZAKLAŞ:

           (ŞEYTAN UNUTTURURSA) KUR' ÂN' IN ÂYETLERİ HAKKINDA MÜNASEBETSİZLİĞE DALAN ZÂLİMLER TOPLULUĞUYLA OTURMA:

           6. En’ âm Sûresi 68. Âyet- i Kerîme(136. Sayfa):
           "68. Âyetlerimiz hakkında münasebetsizliğe dalanları gördüğün zaman hemen onlardan uzaklaş ki, ondan başka söze dalsınlar. Eğer şeytan bunu sana unutturursa hatırladıktan sonra hemen kalk, o zalimler topluluğuyla oturma."


***

           NAMAZI DOSDOĞRU KILIN DİYE EMREDİLDİ:
           6. En’ âm Sûresi 72. Âyet- i Kerîme(137. Sayfa):
           "72. Bize: «Namazı dosdoğru kılın, Allah’a karşı gelmekten sakının» (diye emredildi), toplanacağınız yer O’nun huzurudur."


***

           ALLAH BİR ŞEYE "OL" DEDİĞİ GÜN HEMEN OLUVERİR:
           6. En’ âm Sûresi 73. Âyet- i Kerîme(137. Sayfa):
           "73. Gökleri ve yeri, yerli yerince yaratan O’dur. Bir şeye «ol» dediği gün hemen oluverir. O’nun sözü haktır. «Sûr»a üfürüldüğü gün de mülk ancak O’nundur. O, gizliyi ve açığı bilendir. O, hikmet sahibi, her şeyden haberdardır."


           Saygılarımla. 12.04.2022 14:15

ÖNEMLİ NOT:

           1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

           2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!

33
KUR' AN ÂYET' LERİ(005) / GAYBI ALLAH' TAN BAŞKASI BİLMEZ
« Son İleti Gönderen: is Nisan 12, 2022, 01:18:46 ÖS »
GAYBI ALLAH' TAN BAŞKASI BİLMEZ
DÜŞEN HER YAPRAĞI BİLEN ALLAH' TIR


           GAYBI ALLAH' TAN BAŞKASI BİLMEZ:

           KARADA VE DENİZDE OLANLARI ALLAH BİLİR:

           BİR YAPRAK DÜŞMEZ Kİ, ONU ALLAH BİLMESİN(DÜŞEN HER YAPRAĞI BİLEN  ALLAH' TIR):

           NE TOPRAĞIN KARANLIKLARINDA BİR TANE, NE DE KURU VE YAŞ HİÇBİR ŞEY YOKTUR Kİ, O HER ŞEYİ AÇIKLAYAN, KİTAP' DA(LEVH- İ MAHFUZ)' DA BULUNMASIN:

           6. En’ âm Sûresi 59. Âyet- i Kerîme(135. Sayfa):
           "59. Gaybın anahtarları O’nun katındadır, onları O’ndan başkası bilmez, karada ve denizde olanları O bilir ve bir yaprak düşmez ki, onu O bilmesin; ne toprağın karanlıklarında bir tane, ne de kuru ve yaş hiçbir şey yoktur ki, o herşeyi açıklayan Kitap’ta bulunmasın."


           Gaybın Allah' tan başkası tarafından bilinmesi mümkün olmadığına göre, ortalıkta dolaşan medyumların, cinci hocaların, "gaiptan haber veriyoruz" demelerinin hiçbir kıymeti yoktur. Zira Allah' tan başkasının yetkisinde olmayan gaybın bilinmesi hususunda, söylenecek bir söz de yoktur. Ülkemizde vergiye bağlanmış medyumların "gaipten haber veriyorum" diye işyeri açmaları, devletin vergilendirmesi ile meşru hale getirilmeleri; bu Âyet' in anlamı çerçevesinde yapılan en büyük yanlışlardandır.

           Medyumlara gidenler gelecekten haber almak için gidiyorlarsa; Âyet hükmü ile de bunun mümkün olamayacağını Allah bildiriyorsa; o zaman kendimize gelip:

           -Ben ne yapıyorum? Allah' tan başkası gaipten haber alamayacaksa, ben medyumlara işyeri açtırıp; insanlara gelecekten haber verin anlamı taşıyan işyerlerine müsaade ediyorsam, bunda bir yanlışlık var, demeleri gerekmez mi?

           "Gaybı ancak Allah bilir." Âyet' i gereği, Allah' tan başkasının "gelecekten haber vermesi" diye bir şey söz konusu olamaz. Bir kısım insanların bildirdikleri, öncül görüş olabilir, tahmin olabilir, ancak tam anlamıyla insanların geleceği bilmelerinin mümkün olmadığını söylersek yanlış olmaz. Bunun böyle bilinmesi, bilhassa Müslüman’ ım diyen kimselerin, yanlışlara düşmemeleri/ yanlışlardan dönmeleri için en güzel uyarıdır.

           Akla geliveren, depremlerden sonra depremin zamanını bildirdiklerini iddia eden ilim adamları çıkmaktadır. Bunların tam zamanı tarih, saat, dakika olarak bildirmeleri, ilmin geldiği şu seviye de dahi, mümkün değildir. Tahminlerin yapılması da "gaybı bilmek" anlamını taşımamaktadır.

           Bu nedenle insanların "gaybı biliyorum" diyen her kişinin arkasından gitmemeleri, onlara haksız kazanç sağlamamaları gerekir. Zira Allah "aklınızı kullanmaz mısınız?" diye uyarmakta, böyle tuzaklardan uzak kalmak için gözümüzü açmamızı bildirmektedir. Buna rağmen bir çok kimse, bu tuzaklara düşmektedirler. "Allah akıl versin" demekten başka bir şey yapılması mümkün değildir.

           Saygılarımla. 12.04.2022 13:15

ÖNEMLİ NOT:

           1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

           2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!
34
Dini Konular/ Manevî Değerlerimiz / MUTLU OLMAK İÇİN(4)
« Son İleti Gönderen: is Nisan 03, 2022, 05:32:58 ÖS »
MUTLU OLMAK İÇİN(4)

           3. Ağaçlarda ve bitkilerde yetişen yiyecekleri daha çok, fabrikalarda üretilen yiyecekleri daha az yiyin.

        4. Hiç bir şeyi içinize atmayın.

        5. İbadet ve dua için zaman ayırın.


           ALLAH ŞÜKREDENLERE NİMETİNİ ARTIRIR:
           14. İbrâhim Sûresi 7. Âyet- i Kerîme(257. Sayfa):
           "7. Ve hatırlayın ki Rabbiniz size şöyle bildirmişti: Yüceliğim hakkı için şükrederseniz elbette size (nimetimi) artırırım ve eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir."

           ALLAH’ A KULLUK VE İBÂDET ETMEK ALLAH’ TAN, YARDIM VE İNAYET DİLEMEK:
           1. Fâtiha Sûresi (1.- 5.) Âyet- i Kerîmeler(1. Sayfa):
           “1. Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.”
           “2- Hamd o âlemlerin Rabbi,”
           “3- O Rahmân ve Rahim,”
           “4- O, din gününün maliki Allah'ın.”
           “5- Ancak sana ederiz kulluğu, ibadeti ve ancak senden dileriz yardımı, inayeti. (Ya Rab!).”

           ALLAH' A SAYGILI OLANLARDAN BAŞKASINA, SABIRLA, NAMAZLA YARDIM İSTEME, AĞIR GELİR:
           2. Bakara Sûresi 45. Âyet- i Kerîme(8. Sayfa):
           "45. Bir de sabırla, namazla yardım isteyin. Şüphesiz bu, (Allah’a) saygılı olanlardan başkasına ağır gelir."

           ALLAH’ I ANMAK ELBETTE EN BÜYÜK İBADETTİR:
           29. Ankebût Sûresi 45. Âyet- i Kerîme(402. Sayfa):
           “45. Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir.”

           ALLAH’ I ÇOKÇA ANIN. SABAH AKŞAM TESBİH EDİN:
           33. Ahzâb Sûresi (41.- 42.) Âyet- i Kerîmeler(424. Sayfa):
           “41. Ey iman edenler! Allah’ı çokça anın.” 
           “42. Ve O’nu sabah akşam tesbih edin.”

           ALLAH' I HAMD İLE TESBİH ETMEYEN HİÇBİR VARLIK YOKTUR:
           17. İsrâ Sûresi 44. Âyet- i Kerîme(287. Sayfa):
           "44. Yedi gök, yer ve bunların içinde bulunanlar, Allah’ı tesbih ederler. O’nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir varlık yoktur. Fakat siz, onların tesbihlerini iyi anlamazsınız. Şüphesiz O, halimdir çok bağışlayandır."

           ALLAH’ IN HER AN ZİKREDİLMESİ:
           4. Nisâ Sûresi 103. Âyet- i Kerîme(96. Sayfa):
           “103. O korkulu zamanda namazı kıldınız mı gerek ayakta, gerek otururken ve gerek yanlarınız üzerinde hep Allah’ı zikredin. Korkudan kurtulduğunuzda namazı tam erkanı ile kılın. Çünkü namaz müminlere belirli vakitlerde yazılı bir farzdır.”

           ALLAH' A, KORKARAK VE RAHMETİNİ UMARAK DUA EDİN:
           7. A’ râf Sûresi 56. Âyet- i Kerîme(158. Sayfa):
           "56. Düzeltildikten sonra yeryüzünde bozgunculuk yapmayın. O’na, korkarak ve rahmetini umarak dua edin. Muhakkak ki Allah’ın rahmeti, iyilik edenlere yakındır."

           "AYAKTA, OTURURKEN VE YANLARINIZ ÜZERİNDE HEP ALLAH’ I ZİKREDİN":
           4. Nisâ Sûresi 103. Âyet- i Kerîme(96. Sayfa):
           “103. O korkulu zamanda namazı kıldınız mı gerek ayakta, gerek otururken ve gerek yanlarınız üzerinde hep Allah’ı zikredin. Korkudan kurtulduğunuzda namazı tam erkanı ile kılın. Çünkü namaz müminlere belirli vakitlerde yazılı bir farzdır.”

           BEN CİNLERİ VE İNSANLARI ANCAK BANA İBADET ETSİNLER DİYE YARATTIM:
           51. Zâriyat Sûresi 56. Âyet- i Kerîme(524. Sayfa):
           “56. Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.”

           BÜTÜN VARLIKLAR ALLAH' I HAMD İLE TESBİH EDERLER:
           17. İsrâ Sûresi 44. Âyet- i Kerîme(287. Sayfa):
           "44. Yedi gök, yer ve bunların içinde bulunanlar, Allah’ı tesbih ederler. O’nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir varlık yoktur. Fakat siz, onların tesbihlerini iyi anlamazsınız. Şüphesiz O, halimdir çok bağışlayandır."

           EN BÜYÜK İBADET "ALLAH" İSMİNİN TESBİHATI, DİL İLE SÖYLENİP; KALP İLE TASDİK EDİLMESİDİR. GAFİLLERDEN OLMAMANIN ŞARTI BUDUR:
           7. A’ râf Sûresi 205. Âyet- i Kerîme(177. Sayfa):
           "205. Sabah akşam demeden, kendi içinden, korkarak ve yalvararak, alçak sesle Rabbini an ve gafillerden olma."

           EN GÜZEL İSİMLER ALLAH' INDIR. ALLAH' A  EN GÜZEL İSİMLERİ İLE DUA EDİN:
           7. A’ râf Sûresi 180. Âyet- i Kerîme(175. Sayfa):
           "180. Oysa en güzel isimler Allah’ındır. Bundan dolayı Allah’a onlarla dua edin. Onun isimlerinde sapıklık eden mülhidleri (inkârcıları) terkedin. Onlar yakında yaptıklarının cezasını çekecekler."

           GECENİN BİR KISMINDA VE YILDIZLARIN BATIŞINDA DA ALLAH’ I TESBİH ET:
           52. Tûr Sûresi 49. Âyet- i Kerîme(526. Sayfa):
           “49. Gecenin bir kısmında ve yıldızların batışında da O’nu tesbih et.”

           GÖKLERDE VE YERDE BULUNAN HER ŞEY ALLAH' I TESBİH ETMEKTEDİR:
           57. Hadid Sûresi 1. Âyet- i Kerîme(538. Sayfa):
           "1. Göklerde ve yerde bulunan her şey Allah’ı tesbih etmektedir. O, çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir."

           GÖKLERDE VE YERDE NE VARSA HEPSİ ALLAH’I TESBİH EDER:
           64. Teğâbun Sûresi 1. Âyet- i Kerîme(557. Sayfa):
           "1. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah’ı tesbih eder. Mülk O’nundur, hamd O’nadır. Her şeye gücü yeten O’dur."

           GÖKLERDE VE YERDE OLANLARIN HEPSİ ALLAH’I TESBİH ETMEKTEDİR:
           59. Haşr Sûresi 1. Âyet- i Kerîme(546. Sayfa):
           "1. Göklerde ve yerde olanların hepsi Allah’ı tesbih etmektedir, O üstündür, hikmet sahibidir."

           GÖKLERDE VE YERDE OLANLARIN HEPSİ, ALLAH’I TESBİH ETMEKTEDİR:
           62. Cuma Sûresi 1. Âyet- i Kerîme(554. Sayfa):
           "1. Göklerde ve yerde olanların hepsi padişah, mukaddes, azîz ve hakîm olan Allah’ı tesbih etmektedir."

           GÖKLERDEKİLERİN VE YERDEKİLERİN HEPSİ ALLAH’ I TESBİH EDER:
           61. Saff Sûresi 1. Âyet- i Kerîme(552. Sayfa):
           “1. Göklerdekilerin ve yerdekilerin hepsi Allah’ı tesbih eder. O, üstündür, hikmet sahibidir.”

           GÖKYÜZÜNDE VE YERYÜZÜNDE BULUNAN CANLILAR VE BÜTÜN MELEKLER, KİBİRLENMEDEN ALLAH' A SECDE EDERLER:
           16. Nahl Sûresi 49. Âyet- i Kerîme(273. Sayfa):
           "49. Göklerde ve yeryüzünde bulunan canlılar ve bütün melekler, kibirlenmeden Allah’a secde ederler."

           GÜNAHINDAN DOLAYI İSTİĞFAR ET VE AKŞAM SABAH RABB' İNİ HAMDİYLE TESBİH ET:
           40. Mü’ min Sûresi 55. Âyet- i Kerîme(474. Sayfa):
           "55. O halde sabret. Çünkü Allah’ın vaadi haktır. Hem günahından dolayı istiğfar et ve akşam sabah Rabbini hamdiyle tesbih et."

           İMAN ETMİŞ OLANLARIN KALPLERİ ALLAH’ IN ZİKRİ İLE YATIŞIR(MUTMAİN OLUR):
           13. Ra’ d Sûresi 28. Âyet- i Kerîme(253. Sayfa):
           “28. Onlar, iman etmiş ve kalbleri Allah zikriyle yatışmış olanlardır. Evet, iyi bilin ki, kalbler Allah'ın zikri ile yatışır.”

           KALBLER ALLAH’ IN ZİKRİ İLE YATIŞIR.(MUTMAİN OLUR):
           13. Ra’ d Sûresi 28. Âyet- i Kerîme(253. Sayfa):
           “28. Onlar, iman etmiş ve kalbleri Allah zikriyle yatışmış olanlardır. Evet, iyi bilin ki, kalbler Allah'ın zikri ile yatışır.”

           KALKTIĞIN ZAMAN RABB' İNİ HAMD İLE TESBİH ET:
           52. Tûr Sûresi 48. Âyet- i Kerîme(526. Sayfa):
           “48. Rabbinin hükmüne sabret. Çünkü sen gözlerimizin önündesin. Kalktığın zaman Rabbini hamd ile tesbih et.”

           KİTABI OKU, NAMAZI KIL:
           29. Ankebût Sûresi 45. Âyet- i Kerîme(402. Sayfa):
           “45. Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir.”

           “…"KÖR İLE GÖREN BİR OLUR MU? HİÇ DÜŞÜNMEZ MİSİNİZ?"”:
           6. En’ âm Sûresi 50. Âyet- i Kerîme(134. Sayfa):
           “50- De ki: "Size Allah'ın hazineleri benim yanımdadır, demiyorum. Gaybı da bilmiyorum. Ve size, ben bir meleğim de demiyorum. Ben sadece bana vahyolunana uyuyorum." De ki: "Kör ile gören bir olur mu? Hiç düşünmez misiniz?"”

           ALLAH’ IN NİMETİNE ŞÜKREDİN:
           16. Nahl Sûresi 114. Âyet- i Kerîme(281. Sayfa):
           “114. Artık Allah'ın size rızık olarak verdiği şeylerden helal ve temiz olarak yiyin. Allah'ın nimetine şükredin, eğer gerçekten O'na ibadet edecekseniz.”

           ONLAR AYAKTAYKEN, OTURURKEN VE YANLARI ÜZERİNE YATARKEN ALLAH' I ZİKREDERLER; GÖKLERİN VE YERİN YARATILIŞI ÜZERİNDE DÜŞÜNÜRLER:
           3. Âl- i İmran Sûresi 191. Âyet- i Kerîme(76. Sayfa):
           "191. Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler. Ve «Rabbimiz! Sen bunu boş yere yaratmadın, Sen yücesin, bizi ateşin azabından koru.» derler."

           ÖYLE İSE RABB' İNİ O BÜYÜK İSMİYLE TESBİH ET:
           56. Vâkıa Sûresi 96. Âyet- i Kerîme(538. Sayfa):
           "96. Öyle ise Rabbini o büyük ismiyle tesbih et."

           RABB' İNİ HAMD İLE TESBİH ET. VE SECDE EDENLERDEN OL:
           15. Hicr Sûresi 98. Âyet- i Kerîme(268. Sayfa):
           "98. O halde Rabbini hamd ile tesbih et. Ve secde edenlerden ol."
           "99. Ve sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et."

           RABB' İNİN YÜCE ADINI TESBİH ET:
           87. A’ lâ Sûresi 1. Âyet- i Kerîme(593. Sayfa):
           "1. Rabbinin yüce adını tesbih et."

           RABB' İNİZE YALVARA YALVARA VE GİZLİCE DUA EDİN:
           7. A’ râf Sûresi 55. Âyet- i Kerîme(158. Sayfa):
           "55. Rabbinize yalvara yalvara ve gizlice dua edin. Çünkü O, haddi aşanları sevmez."

           SABAH AKŞAM DEMEDEN,
           -KENDİ İÇİNDEN,
           -KORKARAK VE
           -YALVARARAK,
           -ALÇAK SESLE RABB' İNİ AN VE
           -GAFİLLERDEN OLMA:

           7. A’ râf Sûresi 205. Âyet- i Kerîme(177. Sayfa):
           "205. Sabah akşam demeden, kendi içinden, korkarak ve yalvararak, alçak sesle Rabbini an ve gafillerden olma."

           SABAH NAMAZI VE ÖĞLE İLE İKİNDİ NAMAZLARINI KILARAK, RABBİNİ HAMD İLE TESBİH ET:
           50. Kâf Sûresi 39. Âyet- i Kerîme(521. Sayfa):
           “39. Ey Muhammed! Onların söylediklerine karşı sabret. Güneşin doğuşundan önce (sabah namazını) ve batışından önce de (öğle ve ikindi namazlarını kılarak) Rabbini Hamd ile tesbih et.”

           SABAH VE AKŞAM NAMAZLARINDA(GÜNEŞİN DOĞMASINDAN ÖNCE VE BATMASINDAN ÖNCE) RABB' İNİ HAMD İLE TESBİH ET. YATSI, ÖĞLE VE İKİNDİ NAMAZLARINDA DA(GECENİN BİR KISIM VAKİTLERİNDE VE GÜNDÜZÜN ETRAFINDA DA) TESBİH ET Kİ, HOŞNUTLUĞA ERESİN:
           20. Tâhâ Sûresi 130. Âyet- i Kerîme(322. Sayfa):
           “130. O halde, dediklerine sabret; güneşin doğmasından önce ve batmasından önce Rabbini hamd ile tesbih et. Gecenin bir kısım vakitlerinde ve gündüzün etrafında da tesbih et ki hoşnudluğa eresin.”

           SABIRLA, NAMAZLA YARDIM İSTEYİN:
           2. Bakara Sûresi 45. Âyet- i Kerîme(8. Sayfa):
           "45. Bir de sabırla, namazla yardım isteyin. Şüphesiz bu, (Allah’a) saygılı olanlardan başkasına ağır gelir."

           SANA ÖLÜM GELİNCEYE KADAR RABB' İNE İBADET ET:
           15. Hicr Sûresi 99. Âyet- i Kerîme(268. Sayfa):
           "99. Ve sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et."

           TEKBİR GETİREREK ALLAH’ I NOKSANLIKLARDAN YÜCELT DE YÜCELT:
           17. İsrâ Sûresi 111. Âyet- i Kerîme(294. Sayfa):
           “111. Ve şöyle de: Hamd o Allah'a ki, hiçbir çocuk edinmedi, mülkte ortağı yoktur, aciz olmayıp bir yardımcıya da ihtiyacı yoktur. Tekbir getirerek O'nu noksanlıklardan yücelt de yücelt.”

           TESBİH ET RABB' İNİN YÜCE İSMİYLE(KUR' AN OKU):
           69. Hâkka Sûresi 52. Âyet- i Kerîme(569. Sayfa):
           "52. O halde, haydi tesbih et Rabbinin yüce ismiyle."

           YEDİ GÖK, YER VE BUNLARIN İÇİNDE BULUNANLAR, ALLAH' I TESBİH EDERLER:
           17. İsrâ Sûresi 44. Âyet- i Kerîme(287. Sayfa):
           "44. Yedi gök, yer ve bunların içinde bulunanlar, Allah’ı tesbih ederler. O’nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir varlık yoktur. Fakat siz, onların tesbihlerini iyi anlamazsınız. Şüphesiz O, halimdir çok bağışlayandır."


           Bu kadar Âyet’ te ve daha birçoğunda, Allah’ ın tesbih edilmesi/ anılması önerilmekte olup; bu tesbihler ve Allah’ ı anmalar/ hatırlamalar, yaşantımızın düzenlenmesi için çok önemli hareket tarzlarındandır. Allah’ ın verdiği nimetlere karşılık olmak üzere, Allah’ ın anılması, ihmal edilmemeli, daima hatırda tutulmalıdır. Bu husus kendimize dönmemiz, dünyanın zorluklarından, kurtulup; Allah ile baş başa kalmamız, Allah ile düşüncede de olsa bir olmanın zevkini, huzurunu dolu dolu yaşamamız için bir fırsattır. Bu fırsatı kaçırmamalıyız. Bu anlara erişmek, yine kendi iyiliğimiz içindir. Allah’ a dua etmelerin ve verdiklerine şükretmelerin faydasının olduğunu, Allah’ ı devamlı hatırlayanlar daha müşahhas(somut) olarak görmektedirler.

           Saygılarımla. 03.04.2022 17:27

ÖNEMLİ NOT:

           1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

           2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!

35
Dini Konular/ Manevî Değerlerimiz / MUTLU OLMAK İÇİN(3)
« Son İleti Gönderen: is Nisan 03, 2022, 04:53:45 ÖS »
MUTLU OLMAK İÇİN(3)

           2. Kahvaltıda çok, öğle yemeğinde orta, akşam yemeğinde az yiyin.

           ALLAH, İSRAF EDENLERİ SEVMEZ:
           6. En’ âm Sûresi 141. Âyet- i Kerîme(147. Sayfa):
           "141. Asmalı ve asmasız (üzüm) bahçeleri, hurmaları, ürünleri çeşit çeşit ekinleri, zeytinleri ve narları, birbirine benzer ve benzemez biçimde yaratan O’dur. Her biri meyve verince meyvesinden yiyin, hasat günü de hakkını (zekat ve sadakasını) verin; ama israf etmeyin, çünkü O, israf edenleri sevmez."


           YİYİN, İÇİN FAKAT İSRAF ETMEYİN. ALLAH, İSRAF EDENLERİ SEVMEZ:
           7. A’ râf Sûresi 31. Âyet- i Kerîme(155. Sayfa):
           “31- Ey Âdemoğulları! Her mescide gidişinizde güzel giysilerinizi giyin ve yiyin, için, fakat israf etmeyin, Çünkü Allah israf edenleri sevmez.”


           Bu Âyet’ lerin amacı, her konuda israfın önüne geçilmesidir. Bu Âyet’ ler, yemek konusunda da öngörülebilecek Âyet’ lerdir. Zira herkesin geliri çok olmayabilir. Çok geliri olanların yemekte dahi kararlı olmayı, israf etmemeyi, hedeflemeleri gerekmektedir. Çok israf edilerek yenilen yemeklerin bünyeye zarar verdiği unutulmamalıdır. Yazarın bildirdiği hususlar, sağlığımıza tesir eden konulardan olması nedeniyle önem arz eder.

           Bütün ilim adamları çok yemenin zararlarını bildirmekte olup; zamanımızda bu tavsiyelere uymayanların obezite ile karşı karşıya kaldıkları bilinen bir gerçektir. Bu nedenle, Peygamber’ imizin, 1400 sene öncesinde,
“Midenizin üçte birini boş bırakın” Hadis’ inin ne güzel bir tavsiye olduğunu takdir edip, buna göre yemekten tam doldurulmuş mide ile değil; bir kısmı boş kalmış mide ile kalkmanın faydası, 21. Yüzyıl bilimi tarafından da  kabul görmektedir.

           Bu konuda birçok araştırmalar olmakla birlikte; 2016 senesinde, Japon bilim adamı, Prof. Dr. Yoshinori Ohsumi’ nin, OTOFAJİ ("hücresel bileşenleri ayrıştıran ve geri dönüştüren temel bir süreç olan otofaji’ nin altında yatan mekanizmaları keşfedip açığa kavuşturan") tezi ile “2016 NOBEL TIP ÖDÜLÜ” ne lâyık görüldü. OTOFAJİ, uzun zaman aç kalınması halinde, vücutta kan dolaşımında bulunan atık hücrelerin, hatta kanser hücrelerinin bile, çöp olarak vücuttan kan vasıtasıyla temizlendiği gerçeğini ispatlayan Yoshinori Ohsumi, 03.10.2016 tarihinde, Nobel Komitesi tarafından, 8 milyon İsveç Kronu(3 milyon Türk lirası) ile ödüllendirilmiştir.

           Bu ödülün özü de göstermektedir ki, çok yemenin zararlarından uzak durmak için, az yemeyi kendimize hedef olarak seçip; yaşantımızın daha sağlıklı olmasını sağlamalıyız.

           17. İsrâ Sûresi (26.- 27.) Âyet- i Kerîmeler(285. Sayfa):
           “26. Akrabaya, yoksula ve yolda kalmışa hakkını ver. Bununla beraber malını saçıp savurma.”
           “27. Çünkü (malını) saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür.”


           HAKKI VERİLECEK KİMSELER:
           -AKRABALAR,
           -YOKSULLAR,
           -YOLDA KALMIŞLARDIR:

           BUNUNLA BERABER MALINI SAÇIP SAVURMA:

           MALLARINI SAÇIP SAVURANLAR  ŞEYTANLARIN KARDEŞLERİDİR:


           Kazançlarımızı harcarken akrabalara, yoksulara, yolda kalmışlara yardım etmemiz gerektiği bildirilirken, “…Bununla beraber malını saçıp savurma.” demek suretiyle uyarılmak yetmiyor; 27. Âyet’ te “Çünkü (malını) saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleridir…” uyarısıyla, saçıp- savurmanın ne kadar yanlış olduğunun önemine işaret ediliyor.

           Saygılarımla. 03.04.2022 16:57

ÖNEMLİ NOT:

           1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

           2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!
36
Dini Konular/ Manevî Değerlerimiz / MUTLU OLMAK İÇİN(2)
« Son İleti Gönderen: is Nisan 03, 2022, 04:14:32 ÖS »
MUTLU OLMAK İÇİN(2)

           1. Bol su için

           O (RABB) Kİ YERİ SİZİN İÇİN BİR DÖŞEK, GÖĞÜ DE BİR BİNA YAPTI. GÖKTEN SU İNDİRDİ, ONUNLA SİZE RIZIK OLARAK ÇEŞİTLİ ÜRÜNLER ÇIKARDI:
           2. Bakara Sûresi 22. Âyet- i Kerîme(5. Sayfa):
           “22- O (Rabb) ki yeri sizin için bir döşek, göğü de bir bina yaptı. Gökten su indirdi, onunla size rızık olarak çeşitli ürünler çıkardı. Öyleyse siz de, bile bile, Allah'a eşler koşmayın.”


*-*-*-

           MUSA ALEYHİSSELÂM TAŞA ASASI İLE VURDUĞUNDA, TAŞTAN ON İKİ PINARIN FIŞKIRMIŞTI:
           2. Bakara Sûresi 60. Âyet- i Kerîme(10. Sayfa):
           "60. Hani bir zamanlar Musa, kavmi için su istemişti, biz de «asanla taşa vur!» demiştik, bunun üzerine o taştan on iki pınar fışkırmıştı. Her kısım insan kendi su alacağı yeri bildi. Allah’ın rızkından yiyin ve için de bozgunculuk ve saldırganlık yaparak yeryüzünü fesada vermeyin."


*-*-*-

           RAHMETİNİN ÖNÜNDE MÜJDECİ OLARAK RÜZGÂRLARI GÖNDEREN ALLAH’ TIR:
           7. A’ râf Sûresi 57. Âyet- i Kerîme(158. Sayfa):
           “57- Rahmetinin önünde müjdeci olarak rüzgarları
gönderen O'dur. O rüzgarlar, yağmur yüklü bulutları
yüklenince, onu kurak bir memlekete gönderir, sonra onunla yağmur yağdırır ve onunla her çeşit ürünü yetiştiririz. İşte Biz, ölüleri de böyle diriltiriz. Gerekir ki düşünür, ibret alırsınız.”


*-*-*-

           MUSA ALEYHİSSELÂM' A VERİLEN MÛCİZE: "TAŞA ASASI İLE VURMASINI VAHYETTİK, VURUNCA HEMEN O TAŞTAN ONİKİ PINAR AKMAYA BAŞLADI":
           7. A’ râf Sûresi 160. Âyet- i Kerîme(172. Sayfa):
           "160. Biz onları oniki kabileye, o kadar ümmete ayırdık. Ve kavmi kendisinden su istediği zaman Musa’ya, elindeki asâ ile taşa vur, diye vahyettik, vurunca hemen o taştan oniki pınar akmaya başladı. Halkın her biri su alacağı yeri iyice öğrendi. Bulutu da üzerlerine gönderdik, gölgeledik. Onlara kudret helvası ve bıldırcın indirdik. Size rızık olarak ihsan ettiğimiz nimetlerin temizinden yiyiniz, dedik. Onlar zulmü bize yapmadılar, lakin kendi kendilerine zulmediyorlardı."


*-*-*-

           BİZ RÜZGARLARI AŞILAYICI OLARAK GÖNDERDİK VE GÖKTEN BİR SU İNDİRİP SİZİ ONUNLA SULADIK. O SUYU HAZİNELERDE TUTAN DA SİZ DEĞİLSİNİZ:
           15. Hicr Sûresi 22. Âyet- i Kerîme(264. Sayfa):
           “22. Biz rüzgarları aşılayıcı olarak gönderdik ve gökten bir su indirip sizi onunla suladık. O suyu hazinelerde tutan da siz değilsiniz.”


*-*-*-

           SİZİN İÇİN GÖKTEN SU İNDİREN ALLAH’ TIR:
           16. Nahl Sûresi 10. Âyet- i Kerîme(269. Sayfa):
           “10- Sizin için gökten su indiren O'dur. İçecek su ondandır; hayvanlarınızı otlattığınız bitkiler de o su ile yetişir.”


*-*-*-

           ALLAH GÖKTEN BİR SU İNDİRDİ VE ONUNLA YERYÜZÜNE ÖLÜMÜNDEN SONRA HAYAT VERDİ:
           16. Nahl Sûresi 65. Âyet- i Kerîme(275. Sayfa):
           “65. Allah gökten bir su indirdi ve onunla yeryüzüne ölümünden sonra hayat verdi. Şüphesiz ki bunda dinleyen bir millet için büyük bir ibret vardır.”


*-*-*-

           GÖKTEN UYGUN BİR ÖLÇÜDE YAĞMUR İNDİRİP ONU YERDE DURGUNLAŞTIRAN ALLAH’ TIR:
           23. Mü’ minûn Sûresi 18. Âyet- i Kerîme(344. Sayfa):
           “18. Gökten uygun bir ölçüde yağmur indirip onu yerde durgunlaştırdık. Bizim onu gidermeye de elbet gücümüz yeter.


***

           RÜZGÂRLARI RAHMETİNİN ÖNÜNDE MÜJDECİ OLARAK GÖNDEREN VE GÖKTEN TERTEMİZ BİR SU İNDİREN ALLAH’ TIR:
           25. Furkan Sûresi 48. Âyet- i Kerîme(365. Sayfa):
           “48- Rüzgarları rahmetinin önünde müjdeci olarak
gönderen ve gökten tertemiz bir su indiren O'dur.”


*-*-*-

           ALLAH, GÖKTEN BİR SU İNDİRİYOR DA ONUNLA YERYÜZÜNE ÖLÜMÜNDEN SONRA HAYAT VERİYOR:
           30. Rûm Sûresi 24. Âyet- i Kerîme(407. Sayfa):
           “24- Yine O'nun âyetlerindendir ki, size hem korku ve hem de umut vermek için şimşeği gösteriyor. Ve gökten bir su indiriyor da onunla yeryüzüne ölümünden sonra hayat veriyor. Şüphesiz ki bunda aklını kullanacak bir kavim için nice ibretler vardır.”


*-*-*-

           ALLAH' IN GÖKTEN BİR SU İNDİRİP DE ONU BİR YOLUYLA YERYÜZÜNDEKİ MENBALARA KOYDUĞUNU GÖRMEDİN Mİ?:
           39. Zümer Sûresi 21. Âyet- i Kerîme(461. Sayfa):
           “21- Allah'ın gökten bir su indirip de onu bir yoluyla
yeryüzündeki menbalara koyduğunu görmedin mi? Sonra onunla türlü renklerde bir ekin çıkarır, sonra onun olgunlaşıp sarardığını görürsün. Sonra da onu bir çöpe çevirir. Elbette bunda temiz akıllılar için bir ihtar vardır.”


*-*-*-

           İÇTİĞİNİZ SUYA BAKTINIZ MI? BULUTTAN ONU SİZ Mİ İNDİRDİNİZ, YOKSA İNDİREN BİZ MİYİZ?
           56. Vâkıa Sûresi (68.- 69.) Âyet- i Kerîmeler(537. Sayfa):
           “68. İçtiğiniz suya baktınız mı?
69. buluttan onu siz mi indirdiniz, yoksa indiren biz miyiz?


*-*-*-

           “EĞER SUYUNUZ ÇEKİLSE, SİZE KİM BİR AKARSU GETİREBİLİR?”:
           67. Mülk Sûresi 30. Âyet- i Kerîme(565. Sayfa):
           “30. De ki: “Baksanıza,  eğer suyunuz çekilse, size kim bir akarsu getirebilir?””


Saygılarımla. 03.04.20022 16:23

ÖNEMLİ NOT:

           1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

           2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!
37
Dini Konular/ Manevî Değerlerimiz / MUTLU OLMAK İÇİN(1)
« Son İleti Gönderen: is Nisan 03, 2022, 02:02:43 ÖS »
MUTLU OLMAK İÇİN

           Bu başlık altında internette dolaşan bir yazıyı okuduğumda gönderen meslekdaşıma, bunların Kur' an- ı Kerîm' in Âyet' leri ile doğrulanabilecek yapıda uyarılar olduğunu bildiren bir mesaj yazdım. Aşağıya, gelen mesajı ve cevâbî yazımı aynen kopyalıyorum.

           Bu yazılanlardan hareketle, Kur' an Âyet' lerinden aklıma geliverenlerini, "MUTLU OLMAK İÇİN" ileri sürülen başlıkların altına ilâve etmek suretiyle, Kur' an' ın Âyet' leri ile 1400 sene öncesinden gelen güzelliklerin, bu yazı ile uyuşmasını, gözler önüne sermek istedim. Faydalananlar olursa kendimi mutlu hissedeceğim. Prof. Dr. Nevzat Tarhan' ın yazısını aynen aşağıya alıyorum:

           "[MUTLU OLMAK İÇİN

           1. Bol su için

           2. Kahvaltıda çok, öğle yemeğinde orta, akşam yemeğinde az yiyin.

           3. Ağaçlarda ve bitkilerde yetişen yiyecekleri daha çok, fabrikalarda üretilen yiyecekleri daha az yiyin.

           4. Hiç bir şeyi içinize atmayın.

           5. İbadet ve dua için zaman ayırın.

           6. Her gün en az 10 dakika sessiz olarak oturun. Tefekkür edin.

           7. Düzenli uyuyun.

           8. Her gün 10-30 dakika yürüyüş yapın. Ve yürürken gülümseyin.

           9. Hayatınızı başkalarının hayatı ile karşılaştırmayın. Onların seyahatinin nasıl olduğuna dair hiçbir fikriniz yok.

           10. Kontrol edemeyeceğiniz olumsuz düşüncelere sahip olmayın. Bunun yerine enerjinizi şu an için harcayın, nefes aldığınız her anın kıymetini bilin, keyfine varın.

           11. Sadeliğin güzelliğini keşfedin.

           12. Hayatı çok da ciddiye almayın. Fâni olduğunuzu unutmayın.

           13. Kıymetli enerjinizi başkaları hakkında konuşarak boşa harcamayın.

           14. Sû-i zandan kaçının.

           15. Kıskançlık, çekememezlik zamanın boşa harcanmasıdır. İhtiyacınız olan her şeye zaten sahipsiniz.

           16. Geçmiş meseleleri unutun. Kişilerin geçmiş hatalarını hatırlatmayın. Bu durum mevcut mutluluğunuzu bozar.

           17. Hayat, birisine kin duyarak zamanı boşa harcamak için çok kısadır. Kimseden nefret etmeyin.

           18. Geçmişinizle barış yapın ki, şimdiki zamanı bozmasın.

           19. Hayatın bir okul olduğunu ve öğrenmek için burada olduğumuzu unutmayın. Problemler, cebir dersi gibi gelip giden, ancak aldığımız derslerin bir ömür boyu devam ettiği eğitim programının bir parçasıdır.

           20. Daha fazla gülümseyin ve pozitif olmaya çalışın.

           21. Her tartışmayı kazanmak durumunda değilsiniz. Aynı fikirde olmasanız da, anlaşın.

           22. Ailenizi sık arayın.

           23. Her gün diğerlerine iyi bir şey verin. Gülümseme, teşekkür, iltifat, yardım, destek, moral...

           24. Herkesi her şey için affedin.

           25. 70 yaşından büyük ve 6 yaşından küçük kimselerle vakit geçirin.

           26. Her gün en az 3 kişiye gülümseyin ve tanımadığınız birine SELÂM verin.

           27. Başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü ile ilgilenmeyin.

           28. Doğru olanı yapın, yanlışlarınız için de pişman olmayın. Ne oluyorsa ya da olmuyorsa, hayrımıza olduğu içindir!

           29. Faydalı, güzel veya neşe dolu olmayan her şeyden uzak durmaya çalışın.

           30. ALLAH her şeyi iyileştirir, şu an fark etmesek de, yaşadığımız her şey iyiliğimiz içindir.

           31. Bir durum iyi veya kötü olsun, nasılsa değişecektir. Durumu kabullenin.

           32. Nasıl hissederseniz hissedin, kalkın, giyinin ve ortaya çıkın. Kendinizi eve kapatmayın.

           33. En iyisine henüz sıra gelmedi.

           34. Sabah canlı olarak uyandığınız için ALLAH' a şükredin.

           35. Maneviyatınız daima mutluluğunuzdur. Hislerinizi önemseyin. İnanın, dua edin, gerekeni yapın ve gerisini ilahi akışa bırakın...

                                                                      Prof. Dr. Nevzat Tarhan


*-*-*-

           Hayırlı günler.

           Nevzat Tarhan Hoca' mın tarif ettiği, bu yaşama prensiplerini, okurken, Kur' an' dan Âyet' ler aklımdan geçiverdi. Bunların dökümünü hazırlayıp, inşallah size de gönderirim.

           "Allah insanların daima mutluluğunu ister."

           "Allah kimseye zulmetmez."
 
           "Allah insanlara gücünün yettiğinden fazlasını yüklemez.

           “Herkes kendi yaptıklarından sorumludur.”

           “Hiç kimse bir başkasının günah yükünü çekmez.” 

           Bunun gibi birçok Âyet’ lerin mevcudiyetini ancak Kur’ an Meallerinin okunması ile anlayabiliyoruz.

           Saygılarımla. 13.10.2021 13:00
]

NOT: "MUTLU OLMAK İÇİN" başlıklı bu yazının maddelerine ekleyeceğim, Âyet' lerle ilgili yazılarım, "MUTLU OLMAK İÇİN(1)...(2)...v.d. şeklinde, bu yazımdan sonra, "dini konular/ manevî değerlerimiz" başlığı altında yazılacaktır. Bilgilerinize.

ÖNEMLİ NOT:

           1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

           2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!
38
KUR' AN ÂYET' LERİ(005) / KUR' AN ANLAYARAK MEÂL' İNDEN OKUNMALIDIR
« Son İleti Gönderen: is Nisan 03, 2022, 02:53:59 ÖÖ »
KUR' AN ANLAYARAK MEÂL' İNDEN OKUNMALIDIR

           ALLAH, KUR' ÂN- I KERÎMİ, MUHAMMED ÜMMETİNİN VE TÜM İNSANLARIN ANLAMASI İÇİN ARAPÇA BİR KİTAP OLARAK İNDİRDİ:
           12. Yûsuf Sûresi 2. Âyet- i Kerîme(236. Sayfa):
           "2. Muhakkak ki, biz onu anlayasınız diye Arapça bir kitap olarak indirdik."


           Kur' ân- ı Kerîm, Âlemlere rahmet olarak indirilmiş bir Kutsal Kitap' tır. Tüm insanların ve cinlerin, Kur' ân' ı anlayarak okumaları, aşağıdaki Âyet hükmü ile, sabittir.

           "Kur' an' ı anlamadan okuyun" diyen bir Âyet yoktur. Olamaz da. Ancak günümüzde bu Âyet' lerden habersiz olan kişiler, Kur' an' ın "Arapça okunması yeterlidir" tezini ileri sürseler de; bu Âyet, anlamadan okunmayacağını açıkça belirtmektedir.

           Müslüman, yeryüzünde bulunan tüm ülkelerden, bu ülkelerin tüm etnik gruplarından, yaşayan tüm kabilelerden olabilir. Tüm insanlığın Kutsal Kitabı Kur'an' da, Allah' ın insanlar arasında ayırım yapmadığı, herkesin Müslüman olabileceği göz önüne alınırsa; Arapça olarak indirilen Kur' an' ın sadece Arapların dini olduğunu düşünmek yanlış olur. Yeryüzündeki tüm insanların Müslüman olmasında bir engel olmadığına ve Âyet ile, "Kur' an' dan sorguya çekileceksiniz" emri verildiğine göre, Araplar hâricinde Müslüman olanların, sadece Arapçasından Kur' an' ı okumaları yetmeyecek; Âyet' lerin anlamlarını da bilmelerine ihtiyaç olacaktır. Zira sorguya çekilme ifadesinin karşılığı, imtihan olmaktır. İmtihana hazırlanmak için, her Müslüman' ın kendi ana dilinden mealler vasıtası ile, Kur' an- ı Kerîm' i anlayarak okumaları:

           KUR’ AN, PEYGAMBER İÇİN DE, KAVMİ İÇİN DE BİR ÖĞÜTTÜR:

           KUR’ AN’ DAN SORGUYA ÇEKİLECEKSİNİZ:

           43. Zuhruf Sûresi 44. Âyet- i Kerîme(493. Sayfa):
           “44. Doğrusu o Kur’an, senin için de, kavmin için de : öğüttür ve siz ondan sorguya çekileceksiniz.”

Âyet' i gereği bir zorunluluktur. Zira Allah, Kur' an' ı anlamadan okumanın zaten geçersiz olduğunun kanıtı olmak üzere, bu Âyet’ i göndermiş; bu Âyet’ e uymamızı istemiştir.

           Sorguya çekilmek bir konuda bilgi sahibi olunduğunda mümkündür. Bilgi sahibi olmayanlara Allah:

           “BEN SİZE SORGUYA ÇEKİLECEKSİNİZ” diye Âyet göndermedim mi? Diyecektir. Zira sorguya çekilmek her nerede olursa olsun, bilgi sahibi olunmasının ardından yapılabilen bir eylemdir. “İlkokulda çalışmadım öğretmenim” diyen bir öğrenciye öğretmen ne der:

           “Otur 1 aldın. Sınıfta kaldın “ der.

           Kur’ an’ dan sorguya çekileceğimiz, 43. Zuhruf Sûresi 44. Âyet’ i ile sabitken, “Ben çalışmadım.” Diyebilir miyiz? Kur’ An- ı Kerîm’ in ilk Âyet’ inin:

           YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU:
           96. Alâk Sûresi 1. Âyet- i Kerîme(599. Sayfa):
           "1. Yaratan Rabbinin adıyla oku!" denmesinin tesadüf olduğunu söyleyebilir miyiz? Asla söyleyemeyiz. Zira her tür ilmin okuma ile mümkün olduğunu bilen Allah, birinci Âyet olarak Alâk Sûresi’ nin 1. Âyet’ ini “Yaratanın adıyla oku” diye göndermiştir. Bu çerçevede:

           “Ben Müslüman’ ım diyen herkesin mutlaka okuması, ilim irfan sahibi olması şarttır. Bu zamanda android telefonların her elde olması sonucu, okumamış hiç kimsenin kalmayacağını, bir iletişim ve bilişim çağında olmamızı, unutmamamız gerekir.

           “Bana anlamadan okuduğum Arapça Kur’ an’ ın yeterli olduğunu öğütleyen hocalar/ hacılar/ şeyh’ ler/ cemaat liderleri ve diğer öğütleyicilerin bu Âyet’ ten haberleri yok muydu?” diye itiraz edebilir miyiz? Hayır edemeyiz. Zira Allah:

           “Ben size akıl vermedim mi?” Demeyecek midir?

           “BEN SİZE BİRÇOK ÂYET’ İMDE, HİÇ AKLETMEYECEK MİSİNİZ, DEMEDİM Mİ?” Diyecektir. Bu soruya muhatap olmamak için, tüm insanların, Kur’ an’ dan sorguya çekilmeleri için hazırlanmaları ve KUR’ AN’ I, ANLAYARAK OKUMALARI GEREKİR.


           Aşağıdaki Âyet' te de, "Kur' an' ın gereği gibi düşünüp anlamaya çalışmak için" nâzil olduğu belirtilmiştir.

           KUR' AN GEREĞİ GİBİ DÜŞÜNÜP ANLAMAYA ÇALIŞMAK İÇİN NÂZİL OLMUŞTUR:
           4. Nisâ Sûresi 82. Âyet- i Kerîme(92. Sayfa):
           "82. Onlar hâlâ Kur’ân’ı gereği gibi düşünüp anlamaya çalışmazlar mı? Eğer o Allah’tan başkası tarafından indirilmiş olsaydı mutlaka onda birçok çelişkiler bulurlardı."


           O halde  Kur' an, Mekke Halkı' nı ve çevresindeki bütün insanlığı, Hazreti Muhammed' in uyarması için, Allah' ın Arapça olarak indirdiği, Mübârek bir Kitap' tır.

           KUR' AN ŞEHİRLER ANASI(MEKKE) HALKINI VE ÇEVRESİNDEKİ BÜTÜN İNSANLIĞI UYARMAN İÇİN İNDİRDİĞİMİZ MÜBÂREK BİR KİTAP' TIR:
           6. En’ âm Sûresi 92. Âyet- i Kerîme(140. Sayfa):
           "92. Bu Kitap(Kur’ân), kendinden önceki kitapları tasdik eden, şehirler anası (Mekke) halkını ve çevresindeki bütün insanlığı uyarman için indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. Ahiret gününe iman edenler bu Kitab’a da iman ederler ve onlar namazlarına da devamlıdırlar."

           Bu Âyet' te öncelikle Mekke halkının ve çevresindeki bütün insanlığın uyarılması söz konusu olduğundan, Arapça indirildiğini anlamamak mümkün değildir. Kur' an bütün âlemler için bir zikir, bir öğüttür.

           EY MUHAMMED DE Kİ; KUR’ ÂN’ A KARŞI SİZDEN ÜCRET İSTEMİYORUM. «O KUR’ AN, BÜTÜN ÂLEMLER İÇİN BİR ZİKİR, BİR ÖĞÜTTÜR»:
           38. Sâd Sûresi  (86.- 87.) Âyet- i Kerîmler(459. Sayfa):
           “86. Ey Muhammed! De ki: «Ben o Kur’ân’a karşı sizden bir ücret istemiyorum. Ve ben kendiliğimden bir şey de teklif etmiyorum.»”
                                                                                                             
           “87. «O Kur’ân, bütün âlemler için bir zikir, bir öğüttür.»”


           İMAN EDENLER İÇİN, KUR’ AN ÂYETLERİ, BİR ŞİFA VE RAHMET KAYNAĞIDIR:
           17. İsrâ Sûresi 82. Âyet- i Kerîme(291. Sayfa):
“82. Biz Kur'ân'dan, iman edenler için bir şifa ve rahmet kaynağı olan âyetler indiriyoruz. Zalimlerin de ancak zararını artırır.”

           Bu Âyet' ler ışığında, hiç kimse kalkıp; Anlamadan okuyun diyebilir mi? Diyemez. Ancak:

           Arapça aslından, Kur' an' ın okunmasında, “Sevap”, “Şifa”, “Öğüt”, “Zikir” ve “Rahmet” vardır. Kur' an- ı Kerîm' i okurken, Allah' ın, Muhammed Aleyhisselâm' a bildirdiği/ indirdiği şekliyle, Allah' ın sözlerini tekrar ettiğinizi düşünerek okunmasında, okuyanlar için sevap, şifa, öğüt, zikir ve rahmet olduğunu bilmenin sırrına ermek gerekir.

           Anlayarak okumak bu Âyet’ lerin ruhuna da uygunluğu açısından önem arz eder. Tartışmaların bu Âyet’ ler çerçevesinde bitirilmesi, aklı başında olan herkes için, en mantıklı yoldur. 02.08.2021

           Saygılarımla. 02.03.2022

ÖNEMLİ NOT:

           1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

           2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!
39
PEYGAMBERLER RAHMETİMİZİN MÜJDECİLERİ, AZABIMIZIN HABERCİLERİDİR
KÖR İLE GÖREN BİR OLUR MU? HİÇ DÜŞÜNMEZ MİSİNİZ


BİZ PEYGAMBERLERİ, ANCAK RAHMETİMİZİN MÜJDECİLERİ VE AZABIMIZIN HABERCİLERİ OLMAK ÜZERE GÖNDERİRİRİZ:
6. En’ âm Sûresi 48. Âyet- i Kerîme(134. Sayfa):
"48. Biz peygamberleri, ancak rahmetimizin müjdecileri ve azabımızın habercileri olmak üzere göndeririz. Artık kim iman edip durumunu düzeltirse, onlara hiç korku yoktur. Onlar mahzun da olmayacaklardır."

***

KÖR İLE GÖREN BİR OLUR MU? HİÇ DÜŞÜNMEZ MİSİNİZ?:
6. En’ âm Sûresi 50. Âyet- i Kerîme(134. Sayfa):
"59. Gaybın anahtarları O’nun katındadır, onları O’ndan başkası bilmez, karada ve denizde olanları O bilir ve bir yaprak düşmez ki, onu O bilmesin; ne toprağın karanlıklarında bir tane, ne de kuru ve yaş hiçbir şey yoktur ki, o herşeyi açıklayan Kitap’ta bulunmasın."


Saygılarımla. 27.03.2022 13:21

ÖNEMLİ NOT:

           1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

           2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!




40
KUR' AN ÂYET' LERİ(005) / DÜNYA HAYATI EĞLENCE VE OYUNDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR
« Son İleti Gönderen: is Şubat 24, 2022, 03:57:07 ÖS »
DÜNYA HAYATI EĞLENCE VE OYUNDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR
AKLINIZI KKULLANMAZ MISINIZ?
HAYVANLAR VE İKİ KANADIYLA UÇAN KUŞLAR ALLAH' IN ÜMMETLERİDİR


DÜNYA HAYATI, EĞLENCE VE OYUNDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR:

ÂHİRET YURDU İSE, ALLAH' TAN KORKANLAR İÇİN DAHA HAYIRLIDIR:

AKLINIZI KULLANMAZ MISINIZ?:

6. En’ âm Sûresi 32. Âyet- i Kerîme(132. Sayfa):
"32. Dünya hayatı, eğlence ve oyundan başka bir şey değildir. Ahiret yurdu ise, Allah’tan korkanlar için daha hayırlıdır. Aklınızı kullanmaz mısınız?"


***

YERYÜZÜNDE YÜRÜYEN HİÇBİR HAYVAN VE İKİ KANADIYLA UÇAN HİÇBİR KUŞ YOKTUR Kİ, SİZİN GİBİ BİRER ÜMMET OLMASINLAR:
6. En’ âm Sûresi 38. Âyet- i Kerîme(133. Sayfa):
“38- Yeryüzünde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki, sizin gibi birer ümmet olmasınlar. Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmamışızdır, sonra hepsi Rablerinin huzurunda toplanırlar.”


Yaratılmış olan tüm insanlar ve cinlerin Allah’ a kulluk etmelerinden başka, yeryüzünde yürüyen tüm hayvanlar ve iki kanadı ile uçan kuşlar da, Allah’ ın ümmetleridir. Onlar da Allah’ a kulluk ederler; onlar da Allah’ ı tesbihederler. Aşağıya çıkardığım Âyet’ lerde:

GÖKLERDE VE YERDE BULUNANLARLA DİZİ DİZİ KANAT ÇIRPIP UÇAN KUŞLAR ALLAH' I TESBİH EDERLER. HER BİRİ KENDİ TESBİHİNİ VE DUASINI BİLMİŞTİR:
24. Nur Sûresi 41. Âyet- i Kerîme(356. Sayfa):
“41. Görmez misin ki, göklerde ve yerde bulunanlarla dizi dizi kanat çırpıp uçan kuşların Allah’ı tesbih ettiklerini? Her biri kendi tesbihini ve duâsını bilmiştir. Allah, onların yapmakta olduklarını hakkıyla bilir.”

GÖKLERDE VE YERDE NE VARSA HEPSİ ALLAH’I TESBİH EDER:
64. Teğâbun Sûresi 1. Âyet- i Kerîme(557. Sayfa):
“1. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah’ı tesbih eder. Mülk O’nundur, hamd O’nadır. Her şeye gücü yeten O’dur.”

GÖKLERDE VE YERDE OLANLARIN HEPSİ ALLAH’I TESBİH ETMEKTEDİR:
59. Haşr Sûresi 1. Âyet- i Kerîme(546. Sayfa):
“1. Göklerde ve yerde olanların hepsi Allah’ı tesbih etmektedir, O üstündür, hikmet sahibidir.”

GÖKLERDE VE YERDE OLANLARIN HEPSİ, ALLAH’I TESBİH ETMEKTEDİR:
62. Cuma Sûresi 1. Âyet- i Kerîme(554. Sayfa):
“1. Göklerde ve yerde olanların hepsi padişah, mukaddes, azîz ve hakîm olan Allah’ı tesbih etmektedir.”

GÖKLERDEKİLERİN VE YERDEKİLERİN HEPSİ ALLAH’ I TESBİH EDER:
61. Saff Sûresi 1. Âyet- i Kerîme(552. Sayfa):
“1. Göklerdekilerin ve yerdekilerin hepsi Allah’ı tesbih eder. O, üstündür, hikmet sahibidir.”

Göklerde ve yerde olanların hepsinin Allah’ ı tesbih ettikleri açıkça bildirilmektedir.

BİZ KUR’ AN’ DA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMAMIŞIZDIR:

           Kur’ ân- ı Kerim, Kıyamet' e kadar geçerli olan, son Kutsal Kitap’ tır. Kur’ an’ da Kıyamet' e kadar, tüm konularda, insanların tüm sorularının cevaplarını bulacakları, bu Âyet ile ifade edilmektedir.

           İnananlar için, bundan daha büyük bir delil olabilir mi?
Elbette olamaz. Zira bu Âyet’ in “…Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmamışızdır…” ifadesi, kıyamete kadar geçerlidir. Bunun aksini ispat mümkün değildir. Zira garanti veren, “hiçbir şeyi eksik bırakmamışızdır” diyen Allah’ tır.

           Allah' a kulluk etmemiz, ibadetlerle ve Allah’ ı anmamızla mümkün olur. Farzlarını yerine getiren kullarından olmamız dualarımla.

           Saygılarımla. 24.02.2022 15:47
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10