Gönderen Konu: MAYMUN İŞTAHLILIK  (Okunma sayısı 28386 defa)

is

  • Ziyaretçi
MAYMUN İŞTAHLILIK
« : Mayıs 18, 2008, 04:08:05 ÖS »
MAYMUN İŞTAHLILIK

           Bazıları "maymun iştahlı" olur. Doğrudur.
           Ancak bazıları hiçbir şeye iştahlı olmazlar.
           Karşılaştırma sizin takdirinize bırakılmıştır.

           Karşılaştırınız:
           Hangisi yararlı bir insan olur?
           Hiçbir şey yapmayan mı?
           Yoksa bir şeyler yapmak için, daldan dala konup; çırpınan mı?

           Maymun iştahlılık, bir sanatkarın doğuşunun başlangıç sancılarıdır. Her maymun iştahlı, kendisini bir şeylerle meşgul eder. Her şeyi yapmak ister. Her sanatı icra edebileceğine inanmıştır. Dener. Bir daha dener. Olmadı bir daha. Bir müddet sonra sıkılır vazgeçer. Doğrudur. Burada yanlış olan bu vazgeçiştir diyebiliriz. Ancak yaptığı çalışmalar, beyin denilen bilgi deposunda yer etmiştir. Orada çıkarılacağı/ kullanılacağı zamanı bekler. Bir kısım mucitlerin bu tip maymun iştahlılardan çıktığını da unutmayalım lütfen.

           Maymun iştahlıların tamamında(bana göre istisnasız), cevherlerinde sanata yönelme/ bir şeyler yapabilme kaabiliyeti vardır. Bu yönelme duygusu/ bir şeyler yapabilme kaabiliyeti/ bir şeyler yapabilme yapısı(siz ne derseniz deyiniz), onların devamlı bir şeylerle meşguliyetini ön plana çıkarır. Her olay/ her hareket, onlara ilham verir. Duydukları, gördükleri her şey ilham kaynaklarıdır. Derhal harekete geçerler. Bir şeyler yapmak üzere çalışmalar yaparlar. Cevherlerinde onları iteleyen, bu hareketlere sevk eden bu potansiyel/ hareketlere sevk eden dürtü olmasaydı, maymun iştahlılığı yapabilirler miydi? Asla! Hiçbir şeyi denemeyen, tembel bir kimse olarak kalacaklardı.

           Elbette bir kısım insanlar, maymun iştahlılık etmeden; doğrudan işe koyulup, yoğunlaştığı konunun geliştirilmesi, hayatiyet kazandırılması için, derhal harekete geçebilme kabiliyetleriyle birlikte, işleri başarırlar. Bu başarılarını, her ele aldıkları işlerinde de görebiliriz. Bu kabiliyetli kimseler konumuz dışındadır. Ancak varlıklarından haberdar olduğumuzun, her okuyucu tarafından, bilinmesi gerekir. Zira yukarıdaki paragraflarda yazılanlar çerçevesinde, sadece maymun iştahlıların birşeyler ortaya koydukları gibi bir algılamanın oluştuğu kanaatiyle, sadece maymun iştahlılar başarır/ işe yarar hükmünü vermediğimiz bilinmelidir. Bunu kastetmemiz de, kesinlikle söz konusu olamaz.

           O maymun iştahlı, her sanatı deneyen, daldan dala konan kişi, sıkıştığı anda, herhangi bir sanatın ucundan tutabilme şansına sahiptir. Hiçbir sanatkarca işi denemeyen, tek kelime ile “maymun iştahlı” olmayan kimse ise, sanatsız kalmaya mahkumdur. Maymun iştahlıları tarafsız gözle değerlendirmeye çalıştığımızda, artılarının olduğunu görebiliriz. Netice itibariyle, maymun iştahlı/ daldan dala konan kimse ile, tembel, hiçbir sanata/ hiçbir işe heves etmeyen kimseyi karşılaştırmak bile yanlış olur. Zira bir işe hevesle ve şevkle başlayıp, eline alet alan ile hiçbir işe heves etmeyen arasında bir fark olmalıdır.

           Tabiidir ki maymun iştahlılık, devamlı olduğunda, süreklilik kazandığında, insanların tepkilerine yol açabilir. İnsanların sıkılmalarına sebep olabilir. Bu hareket tarzının aslında, öyle kaldığı sürece/ neticeye ulaştırılmayan hareketler dizisi olarak kaldığı sürece, tasvip edilecek/ olumlu hareket tarzları arasında görülecek, hiçbir yönleri olamaz. Zira insanların çoğunluğu, genel olarak, bir işin başarılmamasından sıkılırlar. Diğer bir ifade ile başarılmayan işler, iş sayılmaz. Bir hareketi bir oluşu neticeye ulaştırmak kesinlikle hedefimiz olmalıdır. Bununla birlikte bazı işlere el atmamız gerektiğinde, başarısız olurum korkusu yenilmelidir. Yapamazsanız, “canınız sağolsun!” diyecek birileri hep bulunabilir, bulunmalıdır. Çevrenizde başarısız kimselere, elinizden geldiğince teşvik edici olmak suretiyle destek veriniz. Zira bazı kimselerin bu desteklere çok ihtiyaçları vardır. Bu destekler aşağıda açıklayacağım yönleriyle ele alınarak araştırmaları yapılır ve başarısızlık sebepleri ortaya konulursa, başarmanın uzakta olmayacağı bilinmelidir.

           Devamlı başarısızlığın altında yatan sebepleri araştırmadan; tedbirlerini almadan; devamlı başarısız hareketlere, oluşumlara girmek/ destek vermek arzu edilen hareket tarzlarından değildir. Etraflıca düşünüldüğünde, maymun iştahlılık edenlerin daldan dala konmalarındaki sebepler, araştırma sonucu neticeye ulaştırılmalı ve bulgular çerçevesinde değerlendirilmelidir. Başarısızlığın sebepleri neler olabilir? Ana hatları ile kabaca sıralayabildiklerimiz:

           1-) Başarısız olan kimselerin, o işi başarmak için gerekli sebeplere sarılmamış olmaları akla gelen sebeplerden en önemlisidir.
           2-) Başarısız olunan konuda bilgi birikiminin eksikliği söz konusu olabilir.
           3-) En önemli başarısızlık sebeplerinden bir diğeri de, hırslarımızın esiri olmamızdan kaynaklanan “göz körlüğü sendromu” dur. Tabiri nereden çıkardığım akla gelebilir. Bu tabir, hayatın içinde, binlerce örneğin değerlendirilmesiyle elde edilebilir. Bunu herkes kendi çevresine bakmak suretiyle elde edebilir. Bu başarısızlıkların sebepleri araştırılmalı, bulgular değerlendirilerek, gelecekte yapılacak işlerin başarılması için gerekli tedbirlerin neler olduğu bulunarak; buna göre hareket edilmelidir. Zira devamlı başarısızlık bir hastalıktır. Diğer bir ifadeyle:

           "Devamlı/ ömür boyu maymun iştahlı kalmak, bir hastalıktır." O halde maymun iştahlı kimselerin yapmaları gereken şey, maymun iştahlılık denemelerini bir noktadan sonra, geliştirip, işe yarayan eserler meydana getirmeleri; hasta olmadıklarının görüntüsünü vermeleri açısından, hayati önem arzeder. Bu durumu biraz daha açıklığa kavuşturarak yazalım:

           Başlangıçta, maymun iştahlıları, sanatkarlığının doğuşunun başlangıç sancılarını çeken kimseler olarak değerlendirsek de, devamlı başarısız olma/ durmadan daldan dala konma/ devamlı işleri yarım bırakma/ yaygın ifadesiyle, maymun iştahlı olma, devamlılık gösterdiğinde bir hastalıktır.

           Maymun iştahlı olabilirsiniz; ancak dozunda bırakmayı, başarmak için de gayret göstermeyi bilmelisiniz. Yaşantınızda sorumluluklarınızın bilincinde olarak, maymun iştahlılığınızın bir sınırı olmalıdır. Maymun iştahlılığınızın sınırının nerede bitmesi gerektiğinin kararını vermeniz için:

           -Ömürlerinizin çok uzun olmadığının;
           -Devamlı boşa vakit geçirmenin insanlar için eksi puan olduğunun;
           -Devamlı maymun iştahlılığın çevrenizdekileri hem maddi, hem de manevi olarak yıprattığının;
           -İşin tadı kaçırılmadan, ele alınan işlerin başarılması gerektiğinin farkına, "vakit çok geç" demeden, varılmasının gerektiği bilinmelidir.

           Sağlıklı çalışmalar için, sağlıklı düşünme tarzlarının bilinmesi esastır.

           Saygılarımla… 17.04.2007- 23:14

NOT: "Maymun iştahlılık" konusu, "Mucitlik ve Mucitlerimiz" Ana Başlığı altında yazılmış bulunmakla birlikte, tekrara düşmek pahasına da olsa, önemi sebebiyle, "Gençlerle Sohbet" Alt Başlığına da aynen alınmıştır.
« Son Düzenleme: Kasım 07, 2022, 09:16:09 ÖS Gönderen: is »