Gönderen Konu: 7.A'râf/8-9- KIYAMET GÜNÜ AMELLERİ TARTACAK TERAZİ HAKTIR  (Okunma sayısı 4988 defa)

is

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • İleti: 473
KIYAMET GÜNÜ AMELLERİ TARTACAK TERAZİ HAKTIR

           KIYAMET GÜNÜ AMELLERİ TARTACAK TERAZİ HAKTIR.

           TARTILARI AĞIR GELENLER KURTULANLARDIR:

           TARTILARI HAFİF GELENLER ZİYANDADIR:

           7. A’râf Sûresi (8.- 9.) Âyet-i Kerîmeler(152. Sayfa):
           “8- O gün (amelleri tartacak) terazi haktır. Kimin (sevap) tartıları ağır gelirse, işte onlar kurtulanlardır.”
           "9- Kimin (sevap) tartıları hafif gelirse, işte onlar da âyetlerimize haksızlık etmelerinden ötürü kendilerini ziyana sokanlardır.”


           Bir kısım insanların mizan denilen tartı işleminin olup olmaması hususunda tartışmalarını bitirmek üzere bu Âyet-i Kerîme son sözü söylemektedir. Bâzılarının “mizanı” kabul etmemesine en güzel cevaptır. Âyet’le sabit olması, inananlar için en güzel delildir.

           Yaptıkları sevapları, günahlarından fazla gelenler, kurtuluşa erenlerdir.

           Günahları ağır gelenler, Âyetlere haksızlık etmelerinden dolayı kendilerini ziyana sokanlardır.

           İYİLİK GETİRENE ON KATI MÜKÂFAAT VARDIR:
           6. En’âm Sûresi 160. Âyet-i Kerîme(151. Sayfa):

           Bu Âyet'de, iyilik yapanlara 10 kat sevap verildiği; günahların da misliyle cezalandırılması belirtildiği halde, 10 kat kârlı olan insanoğlu hâlâ günahlarını eksiltip, sevaplarını artıramayacaklar mıdır? Allah’ın bağışlayıcılığının ne kadar büyük olduğu, matematik hesapla ortadadır. Günaha 1 misli ceza; sevaba 10 misli mükâfat.

           Bu kadar bâriz farkla, hayatının her safhasında düzgün yaşayanların, hak yemeyenlerin, hırsızlık edip çalmayanların, yoksula yedirenlerin, malının fazlasını infak edenlerin, yolda kalmışlara yardım edenlerin, öksüzleri doyuranların ve giydirenlerin, ailesinin rızkını helâl kazançla sağlayanların, gerçek Mü'min'ler gibi yaşayanların mizanda, tartılarının ağır gelmesi gerekir. Zira Allah bire on sevap yazmışken, Cennet'in hak edilmemesi akıl dışıdır. Böyle bir duruma düşecek kimsenin günahlarının, sevaplarından 10 katından daha fazla olması gerekir ki, Cehennem’i hak etmiş olsun. Bu kadar büyük farka rağmen, ziyanda olanların vay haline! Bâzı kimseler:

           "Allah Kur'anda bu kadar fazla Cehennem ile korkutma yoluna neden gitmiştir" diye sorarlar. Bu durumu da Kur'ân-ı Kerîm'i tenkit için esas alırlar. Bu kadar korkutmaya rağmen ders alıp; günahlardan kaçanların yüzdesini bu soruyu soranlar verebilirler mi? Hayır. Veremezler. Zira devede kulak misali bir oranla insanlar günah işlemeye daha çok meyilli durumda, Cehennem'i hak etmek için can atar durumdadırlar. Ya Âyet'lerle bu kadar fazla korkutulmasalardı? Ne olurdu? Cevabını veremeyeceklerini bilen Allah, bu kadar fazla korkutmak suretiyle bir kaç kulunu daha kazanabilir miyim diye, bu kadar fazla Âyet'te, Cehennem ile korkutma yoluna gitmiş olsa gerektir.

           Kur’an’da bu kadar fazla Cehennem ile korkutulanların ders alamamış olmaları ve Cehennem’e girecek duruma gelmelerini anlamak elbette mümkün değildir. Demek ki, Kur’an’ın uyarılarına kulak tıkayanların, gidecekleri yeri hak ettikleri bir gerçektir. Zira Allah hiçbir kuluna azap etmez.

           Bu Âyet'in insanlara, doğru yolda kalarak, güzel işler işleyerek, Cennet'i hak etmenin yolunu, en kestirme yoldan göstermesini anlayanlardan olmamız temennilerimle.

           Saygılarımla. 22.07.2021 15:37

ÖNEMLİ NOT:

1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE, TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!

3-) 6. En’âm Sûresi 160. Âyet-i Kerîme(151. Sayfa) bu Âyet'te, ilgisi nedeniyle tekrar yazılmıştır. Bilgilerinize.
« Son Düzenleme: Ekim 29, 2023, 12:28:49 ÖS Gönderen: is »