Gönderen Konu: 2.Bakara/280-282- BORÇLU DARLIK İÇİNDEYSE SADAKA EDİN  (Okunma sayısı 4261 defa)

is

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • İleti: 473
2.Bakara/280-282- BORÇLU DARLIK İÇİNDEYSE SADAKA EDİN
« : Eylül 27, 2021, 02:12:08 ÖS »
BORÇLU DARLIK İÇİNDEYSE SADAKA EDİN
BORÇ ALIŞVERİŞİNDE BULUNDUĞUNUZ VAKİT ONU YAZIN


           BORÇLU DARLIK İÇİNDEYSE, SÜRE TANIYIN. ALACAĞINIZI BAĞIŞLAYIP SADAKA EDİN:
           2. Bakara Sûresi 280. Âyet-i Kerîme(48. Sayfa):
           “280- Eğer borçlu darlık içindeyse, ona ödeme kolaylığına kadar bir süre tanıyın. Ve bu gibi borçlulara alacağınızı bağışlayıp sadaka etmeniz eğer bilirseniz sizin için, daha hayırlıdır.”


           Allah katında en güzel hareket, borçlu kimsenin ödeme zorluğu çektiğinde, ona süre vererek borçlu kimseyi zorda bırakmamak, Allah katında daha hayırlıdır. Bağışlamanız, “karz-ı hasen” ya da “güzel borç” anlamına gelir ki, “Allah’a borç vermek” anlamında olup; yapılan bu hareket daha da hayırlıdır.

***

           BORÇ ALIŞVERİŞİNDE BULUNDUĞUNUZ VAKİT ONU YAZIN:
           2. Bakara Sûresi 282. Âyet-i Kerîme(49. Sayfa):
           “282. Ey iman edenler! Belli bir vade ile karşılıklı borç alış verişinde bulunduğunuz vakit onu yazın. Hem aranızda doğruluğuyla tanınmış yazı bilen biri yazsın. Yazı bilen biri, Allah’ın, kendisine öğrettiği gibi yazmaktan kaçınmasın da yazsın. Bir de hak kendi üzerinde olan adam söyleyip yazdırsın ve herbiri yazarken Rabbi olan Allah’dan korksun da haktan birşey eksiltmesin. Şayet borçlu bir bunak veya küçük bir çocuk veya söyleyip yazdıramıyacak durumda biri ise velisi doğrusunu söyleyip yazdırsın. Erkeklerinizden hazırda olan iki kişiyi şahit de yapın. Şayet iki tane erkek hazırda yoksa, o zaman doğruluğuna güvendiğiniz şahitlerden bir erkekle iki kadın ki, birisi unutunca, öbürü hatırlatsın, şahitler de çağırıldıklarında kaçınmasınlar; siz yazanlar da az olmuş, çok olmuş, onu vadesine kadar yazmaktan usanmayın. Bu, Allah katında adalete daha uygun olduğu gibi; hem şahitlik için daha sağlam, hem şüpheye düşmemeniz için daha elverişlidir. Meğer ki, aranızda hemen devredeceğiniz bir ticaret olsun, o zaman bunu yazmamanızda sizin için bir sakınca yoktur. Alım satım yaptığınız vakit de yine şahit tutun. Ayrıca ne yazan, ne de şahitlik eden bir zarar görmesin. Eğer onlara zarar verirseniz, o işte mutlaka size dokunacak bir günah olur. Üstelik Allah’dan korkun. Allah size ayrıntılarıyla öğretiyor ve Allah her şeyi bilir.”


           Borçlanmaları yazılı olarak yapmamız için, bu Âyet-i Kerîme ile uyarılmaktayız. İtimada dayalı, arkadaşım/ dostum/ komşum/ akrabam diyerek yazılı olmadan verilen borçların sonlarına herkes şahit olmuştur. Ticaret hayatı, çok fazla bu çeşit örneklerle doludur. Yazılı yapılmadan yapılan borç alış-verişlerinin sonunda birçok tatsız hâdiseler; hatta cinayetlere varan olaylar gündemi işgal edebilmektedir.

           Bu şekilde yapılan yanlışlara karşılık olmak üzere, Allah tarafından uyarılan bizlerin, yazılı borç alış-verişinden asla vazgeçmememiz gerekmektedir. Zira inanmış kimselerin Âyet hükümlerine harfiyyen uydukları gerçeğine karşılık olmak üzere, her borçlanma işleminin yazılı yapılması, Allah’ın bizlere gösterdiği, güzel ve mükemmel bir yoldur.

           Allah'ın Kitabının hükümleriyle yaşayan kullarından olmak dileklerimle.

           Saygılarımla. 27.09.2021 13:07

ÖNEMLİ NOT:

1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET'LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!

« Son Düzenleme: Ekim 15, 2023, 11:56:50 ÖS Gönderen: is »