Gönderen Konu: YARDIMLARI BAŞA KAKMA; GÖNÜL İNCİTME  (Okunma sayısı 7221 defa)

is

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • İleti: 472
YARDIMLARI BAŞA KAKMA; GÖNÜL İNCİTME
« : Kasım 25, 2021, 06:44:48 ÖS »
YARDIMLARI BAŞA KAKMA; GÖNÜL İNCİTME

           İNFAK EDİLEN MALI BAŞA KAKMAYAN, GÖNÜL İNCİTMEYİ UYGUN GÖRMEYENLER:
           2. Bakara Sûresi 262. Âyet- i Kerîme(45. Sayfa):
           “262- Allah yolunda mallarını infak eden, sonra verdiklerinin arkasından başa kakmayı, gönül incitmeyi uygun görmeyen kimselerin Rableri yanında mükâfatları vardır. Onlara hiçbir korku yoktur ve onlar, üzülmeyeceklerdir.”


           Bir iyilik yaptıktan sonra başa kakılmaması, gönül incitilmemesi gerektiği açıkça bildirilmektedir. Yapılan hayırların başa kakılması, onuruyla yaşayan kimseye, zaten yakışmaz. Ancak bu tür başa kakanlar var ise, bu Âyet' le uyarılmaktadırlar. Yanlış bir davranıştan dönülmesi, verilen sadaka/ yardımların/ adakların arkasından, başa kakılmaması, gönül incitilmemesi gerekmektedir.

*-*-*-

           ALLAH, DİLEDİĞİNE HİKMET VERİR, HİKMET VERİLENE İSE PEK ÇOK HAYIR VERİLMİŞ DEMEKTİR VE BUNU ANCAK ÜSTÜN AKILLILAR ANLAR:
           2. Bakara Sûresi 269. Âyet- i Kerîme(46. Sayfa):
           “269- Dilediğine hikmet verir, hikmet verilene ise pek çok hayır verilmiş demektir. Ve bunu ancak üstün akıllılar anlar.”


*-*-*-

           SADAKALARIN GİZLİ VERİLMESİNİN FAZİLETİ:
           2. Bakara Sûresi 271. Âyet- i Kerîme(47. Sayfa):
           “271- Sadakaları açıkça verirseniz o, ne iyi olur; yok eğer onları gizler de fakirlere öyle verirseniz bu sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızın birçoğunun bağışlanmasına sebep olur. Bilin ki, Allah, her ne yaparsanız hepsinden haberdardır.”


           Gizli verilen sadaka günahların birçoğunun bağışlanmasına vesile olacak kadar faziletli bir harekettir. Yapılan yardımların gizlenmesi, gösteri yapılmaması önemli bir huy güzelliği olsa gerektir.

*-*-*-

           İYİLİK CİNSİNDEN NE İNFAK EDERSENİZ O SİZE AYNEN ÖDENİR:
           2. Bakara Sûresi 272. Âyet- i Kerîme(47. Sayfa):
           “272. Onları yola getirmek senin boynuna borç değildir, ancak Allah dilediğini yola getirir. Yaptığınız her iyilik sırf kendiniz içindir. Siz yalnızca Allah rızasını gözetmenin dışında infak etmezsiniz. İyilik cinsinden ne infak ederseniz o size aynen ödenir. Size hiçbir şekilde haksızlık yapılmaz.”


           …İyilik cinsinden ne infak ederseniz o size aynen ödenir. Size hiçbir şekilde haksızlık yapılmaz.” Burada infak edilen/ fakire sadaka olarak verilen bedellerin karşılığı, Allah tarafından aynen ödenmesi söz konusu olduğuna göre, Allah kullarının ödediklerini geri ödemeye, garanti sözü vermiş demektir. Bu sözle birlikte, akla gelen, zekât verildiğinde buğday başağı gibi çoğalacağının, Âyet- i Kerîme ile ifade edilmiş olması, bu garantiye uymakta; verilenin karşısında, Allah’ ın garantisinin bulunduğu, 272. bu Âyet- i Kerîme ile de tescillenmiş olmaktadır.

*-*-*-

           SADAKALARINIZI KENDİLERİNİ ALLAH YOLUNA ADAMIŞ OLAN FAKİRLERE VERİNİZ. ONLAR:
           -YERYÜZÜNDE GEZİP DOLAŞMAYA GÜÇ YETİREMEZLER.
           -UTANGAÇ OLDUKLARINDAN DOLAYI, BİLMEYENLER, ONLARI ZENGİN SANIRLAR.
           -OYSA SEN ONLARI YÜZLERİNDEN TANIRSIN.
           -YÜZSÜZLÜK YAPIP KİMSEDEN BİR ŞEY DE İSTEYEMEZLER.
           -NE TÜRDEN BİR İYİLİK YAPARSANIZ, ŞÜPHE YOK Kİ, ALLAH ONU BİLİR.

           ALLAH YAPTIĞINIZ İYİLİKLERİ, VERDİĞİNİZ SADAKALARI BİLİR:

           2. Bakara Sûresi 273. Âyet- i Kerîme(47. Sayfa):
“273- Sadakalarınızı, kendilerini Allah yoluna adamış olan fakirlere veriniz. Onlar yeryüzünde gezip dolaşmaya güç yetiremezler. Utangaç olduklarından dolayı, bilmeyenler, onları zengin sanırlar. Oysa sen onları yüzlerinden tanırsın. Yüzsüzlük yapıp kimseden bir şey de isteyemezler. Ne türden bir iyilik yaparsanız, şüphe yok ki, Allah onu bilir.”


           Yardım olarak verilen sadakaları, zekâtları, adakları, başa kakmadan, gönül kırmadan, gizli olarak vermenin güzelliğine erişebilmenin hazzına, sahip olmamız dileklerimle.

           Saygılarımla.. 25.11.2021 18:35

ÖNEMLİ NOT:

1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!
« Son Düzenleme: Kasım 25, 2021, 06:50:26 ÖS Gönderen: is »