Gönderen Konu: 4.Nisâ/57- CENNETLERDE EBEDÎ OLARAK KALACAKLAR  (Okunma sayısı 5802 defa)

is

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • İleti: 473
4.Nisâ/57- CENNETLERDE EBEDÎ OLARAK KALACAKLAR
« : Aralık 16, 2021, 05:22:13 ÖS »
CENNETLERDE EBEDÎ OLARAK KALACAKLAR

           İMAN EDİP SALİH AMELLER İŞLİYENLER CENNETLERDE EBEDÎ OLARAK KALACAKLARDIR:
           4. Nisâ Sûresi 57. Âyet-i Kerîme(88. Sayfa):
           “57. İman edip salih ameller işliyenleri ise, altlarından ırmaklar akan cennetlere koyacağız. Orada ebedî olarak kalacaklar. Onlara orada tertemiz eşler vardır. Onları, koyu gölgeler altında bulunduracağız.”


           Salih amel işleyenlerin Cennet’te ebedî olarak kalacakları bildirilmekte olduğuna göre, Allah’ın bu ikramına karşılık olmak üzere(dikkat edilirse, burada detay verilmemiştir), ebediyyen Cennet’te kalmaları kaçınılmazdır. Bu konuda SAHİH HADİS’ ler hariç olmak üzere, verilecek tüm detayların tamamı, kişilerin kendi görüşleri, kendi temennileri olmaktan öte hiçbir kıymet ifade etmeyecektir. Zira insanların görüşleri, parmak izleri gibi, kendilerine has özelliklerle çok fazla farklılıklar arzetmektedir. Bu nedenle, asıl olan şudur ki:

           Öncelikle Âyet hükümlerini, sonra da varsa, Sahih Hadis hükümlerini esas almamız gerekir. Aksi takdirde, uzayan lâstik örneği gibi, konular uzatılır da uzatılır, çoğu zaman bu uzatmalarla konunun özünden uzaklaşıldığı görülür.

           (Not: Mor renk ile yazacaklarım bir siteye ait olan yazılardır.)

           Muteber ve çok sorulara cevap veren bir sitede, bir konuyu araştırırken, “Cennet ve Cehennem yaratılmışlardır ve şu anda mevcuddurlar” demek suretiyle, Cennet ve Cehennem’in mevcudiyeti bildirilmiştir. Ancak: 

           ALLAH ÂHİRET HAYATINI DA YARATACAKTIR:
           29. Ankebût Sûresi 20. Âyet-i Kerîme(399. Sayfa):
           “20. De ki: «Yeryüzünde gezip dolaşın da, Allah ilk baştan nasıl yaratmış bakın. İşte Allah bundan sonra (aynı şekilde) ahiret hayatını da yaratacaktır.» Gerçekten Allah her şeye kadirdir.”

           Bu Âyet’in hükmünü yazan Allah, Âhiret hayatının(Cennet ve Cehennem’in) yaratılacağını bildirdiğine göre, “Cennet ve Cehennem yaratılmışlardır ve şu anda mevcuddurlar” diye bildirilmesi, 29. Ankebût Sûresi 20. Âyet’ine ters düşmek anlamına gelmez mi? En doğruyu bilen Allah’tır.

           Bu sitedeki ifade aynen:

           “Ehl-i sünnet inancına göre cennet ve cehennem yaratılmışlardır ve şu an mevcuddurlar.(1)
           Kur’an’ın ifadesine göre, cennetln genişliği yer ve gök arası kadardır.[/b]( Al-i İmran, 3/133.) Yine Kur’an’ın ifadesine göre cennet müttekılere,( Al-i İmran, 3/133.) cehennemse kâfirlere (Bakara,2/24; Al-i İmran, 3/131.) hazırlanmıştır. Her ikisi de Miraç gecesi Peygamberimize (s.a.v.) gösterilmiştir.( Buharî, Nikâh, 88; Rikak, 16; Tirmizî, Cehennem,11; Ahmed b. Hanbel, IV/429.) Olmayan bir şey sakinleri için hazırlanabilir ve gösterilebilir miydi?

Allah sonsuz geçmişin ve sonsuz geleceğin yaratıcısı olması nedeniyle, genişlikleri belirtilen, ya da Peygamber’imize gösterilen Cennet/ Cehennem, Allah’ın yaratması ile olanları, sonsuz kudretiyle, Peygamber’ine gösterebilmiş olmasıdır. Şu Âyet’in ifade ettiğini anlamamak için hiçbir neden yoktur. Herkes anlayabilir. Anlamak için ilim tahsili gerekmez. 89. Fecr Sûresi (21- 24.) Âyet'ler hakkında yazdıklarımı aşağıya aynen kopyalıyorum:

            [89. Fecr Sûresi (21.- 24.) Âyet- i Kerîmeler(595. Sayfa):
           "21. Hayır hayır, yer birbiri ardınca sarsılıp dümdüz olduğu zaman,"
           "22. Rabbinin emri gelip melekler sıra sıra dizildiği zaman,"
           "23. Ki cehennem de o gün getirilmiştir. İşte o gün insan anlar. Fakat bu anlamanın ona ne yararı var?"
           "24. «Keşke hayatım için bir şeyler yapıp gönderseydim.» der."

           -YER BİRBİRİ ARDINCA SARSILIP DÜMDÜZ OLDUĞU ZAMAN,
           -RABB'İNİN EMRİ GELİP MELEKLER SIRA SIRA DİZİLDİĞİ ZAMAN,
           -Kİ CEHENNEM DE O GÜN GETİRİLMİŞTİR.
           -İŞTE O GÜN İNSAN ANLAR. FAKAT BU ANLAMANIN ONA NE YARARI VAR?
           -«KEŞKE HAYATIM İÇİN BİR ŞEYLER YAPIP GÖNDERSEYDİM.» DER:


           Kıyamet koptuğunda:

           ALLAH ÂHİRET HAYATINI DA YARATACAKTIR:
           29. Ankebût Sûresi 20. Âyet-i Kerîme(399. Sayfa):

diyen Allah, bu Âyet-i Kerîme'sinde de, Âhiret hayatının, Kıyamet koptuktan sonra yaratılacağını desteklemiş oluyor. "... ki cehennem de o gün getirilmiştir..." demek suretiyle, Cennet ve Cehennem'in Kıyamet kopmadan önce var olmadığını/ henüz yaratılmadığını açıkça bildiriyor.]

           Ayrıca cennetin varlığı Âdem kıssasıyla da sabit olmakta, cehennemin halen mevcudiyeti de onunla kıyaslanmaktadır.([/b] TDV İslâm Ansiklopedisi, VII/185.)

           Cennetin yukarıda arşın altında, cehennemin aşağıda yerin altında(TDV İslâm Ansiklopedisi, VII/229.) olduğunu söyleyenler olmuş ise de kesin şuradadır, demek mümkün olmamıştır. Her ne kadar Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) “Evimle minberimin arası cennet bahçelerinden bir bahçedir.”[/b]( Buharî, fî mescid-i Mekke, 5.) buyurmuş ise de bunu, her şeyden önce Kendisini ve kabr-i şeriflerini ziyaretin önemi ve fazileti noktasında söylenmiş bir hadis olduğu şeklinde anlamamız lazım geldiğine inanmaktayız.

           Bununla beraber kıyametin kopup, yerin başka bir mahiyet almasından sonra cennetin, hadiste işaret edilen yerde veya o yerin doğrultusunda a’la-i ılliyyinde olabileceği de ihtimalden uzak görülmemelidir.”


şeklinde yazılmıştır. Burada Cennet ve Cehennem’in mevcudiyetine esas olarak alınan konuları tek tek Âyet’lerle ele alırsak:

           Kur’an’ın ifadesine göre, cennetln genişliği yer ve gök arası kadardır.( Al-i İmran, 3/133.)

           Elmalılı Hamdi Yazır Meâli:

           “133. Rabbinizin bağışına ve genişliği göklerle yer arası kadar olan, Allah’tan gereği gibi korkanlar için hazırlanmış bulunan cennete koşun!”

           Bu Âyet’te, “hazırlanmış olan cennete koşun” ifadesi “Sonsuz geleceğin ve sonsuz geçmişin sahibi olan Allah’ın”, târif ettiği Cennet için söylenmiş bir sözdür. “Allah kendi sözü ile çelişir Âyet’ler indirmiştir” diyebilir miyiz? Asla diyemeyiz.

           Kur’an’ın çoğu Âyet’inde Cennet ve Cehennem ile insanları uyaran; “Cennet’te şöyle güzel meyveler, Cehennem’de şöyle büyük azaplar vardır” diyen Allah, 29. Ankebut Sûresi 20. Âyet’i çerçevesinde, insanlara Cennet ve Cehennem’in yaratıldıktan sonraki hallerini bildirmektedir. Bu da Allah’a zor gelmeyecektir. Zira yarattıklarının hayat filimlerini Levh-i Mahfuz’a yarattığı andan itibaren koyduğuna göre, yarattığının tüm hayat filmini o kayıtlara işlenmiş olarak muhafaza edilmesi de Allah için zor değildir. Ancak bunu insanların idrak etmesi, doğru değerlendirme için esastır.

           “Allah’tan gereği gibi korkanlar için hazırlanmış bulunan cennete koşun!” derken, mizandan sonra, Cennet’i hak edenler için, “hazırlanmış bulunan cennete koşun! ifadesi, Allah’ın gelecekte yaratılacak dediği Âhiret hayatı için kullandığı bir ifadedir. Bu şekilde, geleceğe atfen bildirilen, bu ifadeyi, “hazırlanmış Cennet” olarak, gelecekte hazırlanacağını, anlamamak mümkün müdür?

           “…Her ikisi de Miraç gecesi Peygamberimize (s.a.v.) gösterilmiştir.( Buharî, Nikâh, 88; Rikak, 16; Tirmizî, Cehennem,11; Ahmed b. Hanbel, IV/429.) Olmayan bir şey sakinleri için hazırlanabilir ve gösterilebilir miydi?...”

           Bu konuda, yukarıda yazdığım, çoğu Âyet ile bildirilen, “hazırlanmış olan” ifadesi ile Kıyamet sonrası mizan kurulup; Cennet’i hak edenlere, Allah’ın ikramı olarak sunulacak Cennet’ten bahsedildiği apaçık ortadadır.

           Sonra en önemli husus, Cennet ve Cehennem yaratıldı ise; henüz Kıyamet kopmadan; Mizan kurulmadan, kimlerin Cennetlik, kimlerin Cehennem’ lik olacaklarının belirlenmesi de mümkün olmadığına göre, bu durumda:

           “Cennet’i hakedenleri Cennet’e gönderdik” diyebilir miyiz? Diyemeyiz. 29. Ankebût Sûresi 20. Âyet’in hikmeti buradadır. Kurulmayan Mizan’ın sonucuna göre ayrılacak olan günahkârlar ve sevapları ağır gelenler için, henüz yaratılmamış olan Cennet ve Cehennem’e atfen “yaratıldı” diyemeyiz.


           Miraç hâdisesi bilindiği üzere MÛCİZE bir olaydır. Allah’ın Peygamber’i Muhammed’e verdiği bir MÛCİZE’dir. Mizan’dan sonra insanların gidecekleri Cennet ve Cehennem’i, Allah bir MÛCİZE olarak, gelecekteki halleri ile, Peygamber’ine göstermektedir. Buna Allah’ın gücü yeter. En doğruyu bilen Allah’tır.

           Saygılarımla. 16.12.2021 16:57

ÖNEMLİ NOT:

           1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

           2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!
« Son Düzenleme: Ekim 27, 2023, 09:04:08 ÖÖ Gönderen: is »