Gönderen Konu: 6.En'âm/153-160-163-164-ALLAH'IN "DOĞRU YOLUNA UYUN Kİ, AZABINDAN KORUNASINIZ  (Okunma sayısı 5636 defa)

is

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • İleti: 473
-ALLAH'IN AZABINDAN KORUNMAK İÇİN, ALLAH'IN "DOĞRU YOLUNA UYUN
-İYİLİK GETİRENE ON KAT MÜKÂFAAT VARDIR
-BEN MÜSLÜMAN'LARIN İLKİYİM
-HERKES KENDİ GÜNAH YÜKÜNÜ TAŞIR. BAŞKASININ GÜNAH YÜKÜNÜ TAŞIMAZ


           ALLAH’IN DOĞRU YOLUNA UYUN. ALLAH'IN YOLUNDAN AYIRACAK BAŞKA YOLLARA UYMAYIN:

           ALLAH'IN AZABINDAN KORUNMANIZ İÇİN, "HARAM KILINANLAR" İLE "ALLAH'IN ÖĞÜTLERİ"NE VE "ALLAH'IN DOĞRU YOLU"NA UYUN:

           6. En’âm Sûresi 153. Âyet-i Kerîme(150. Sayfa):
           “153- İşte benim doğru yolum budur; ona uyun. Sizi O'nun yolundan ayıracak başka yollara uymayın. (Azabından) korunmanız için Allah size böyle tavsiye etmiştir.”


           151. Âyet’de, "Haram kılınanlar" ile, 152. Âyet’de "Allah’ın öğütleri" verilmiş olup; bunlar uyulması gereken doğru yoldur. Azabından korunmamız için Allah böyle tavsiye etmiştir.

***

           İYİLİK GETİRENE ON KATI MÜKÂFAAT VARDIR:

           KÖTÜLÜK GETİREN DENGİYLE CEZALANDIRILIR:

           6. En’âm Sûresi 160. Âyet-i Kerîme(151. Sayfa):
           “160- Kim iyilik getirirse, ona o (getirdiği)nin on katı vardır. Kim kötülük getirirse, sadece onun dengiyle cezalandırılır; onlar haksızlığa uğratılmazlar.”


           Bu Âyet'de, iyilik yapanlara 10 kat sevap verildiği; günahların da misliyle cezalandırılması belirtildiği halde, 10 kat kârlı olan insanoğlu hâlâ günahlarını eksiltip, sevaplarını artıramayacaklar mıdır? Allah’ın bağışlayıcılığının ne kadar büyük olduğu, matematik hesapla ortadadır. Günaha 1 misli ceza; sevaba 10 misli mükâfat.

           Bu kadar bâriz farkla, hayatının her safhasında düzgün yaşayanların, hak yemeyenlerin, hırsızlık edip çalmayanların, yoksula yedirenlerin, malının fazlasını infak edenlerin, yolda kalmışlara yardım edenlerin, öksüzleri doyuranların ve giydirenlerin, ailesinin rızkını helâl kazançla sağlayanların, gerçek Mü'min'ler gibi yaşayanların mizanda, tartılarının ağır gelmesi gerekir. Zira Allah bire on sevap yazmışken, Cennet'in hak edilmemesi akıl dışıdır. Böyle bir duruma düşecek kimsenin günahlarının, sevaplarından 10 katından daha fazla olması gerekir ki, Cehennem’i hak etmiş olsun. Bu kadar büyük farka rağmen, ziyanda olanların vay haline! Bâzı kimseler:

           "Allah Kur'anda bu kadar fazla Cehennem ile korkutma yoluna neden gitmiştir" diye sorarlar. Bu durumu da Kur'ân-ı Kerîm'i tenkit için esas alırlar. Bu kadar korkutmaya rağmen ders alıp; günahlardan kaçanların yüzdesini bu soruyu soranlar verebilirler mi? Hayır. Veremezler. Zira devede kulak misali bir oranla insanlar günah işlemeye daha çok meyilli durumda, Cehennem'i hak etmek için can atar durumdadırlar. Ya Âyet'lerle bu kadar fazla korkutulmasalardı? Ne olurdu? Cevabını veremeyeceklerini bilen Allah, bu kadar fazla korkutmak suretiyle bir kaç kulunu daha kazanabilir miyim diye, bu kadar fazla Âyet'te, Cehennem ile korkutma yoluna gitmiş olsa gerektir.

           Kur’an’da bu kadar fazla Cehennem ile korkutulanların ders alamamış olmaları ve Cehennem’e girecek duruma gelmelerini anlamak elbette mümkün değildir. Demek ki, Kur’an’ın uyarılarına kulak tıkayanların, gidecekleri yeri hak ettikleri bir gerçektir. Zira Allah hiçbir kuluna azap etmez.

           Bu Âyet'in insanlara, doğru yolda kalarak, güzel işler işleyerek, Cennet'i hak etmenin yolunu, en kestirme yoldan göstermesini anlayanlardan olmamız temennilerimle.

***

           BEN MÜSLÜMANLAR'IN İLKİYİM:
           6. En’ âm Sûresi 163. Âyet- i Kerîme(151. Sayfa):
           "163. Onun ortağı yoktur. Bana böyle emrolundu ve ben müslümanların ilkiyim."


***

           HERKESİN KAZANDIĞI YALNIZ KENDİSİNE AİTTİR.
           HERKES KENDİ GÜNAH YÜKÜNÜ TAŞIR; BAŞKASININ GÜNAH YÜKÜNÜ TAŞIMAZ:

           6. En’âm Sûresi 164. Âyet-i Kerîme(151. Sayfa):
           “164- De ki: Allah herşeyin Rabbi iken, ben O'ndan başka Rab mi arayayım? Herkesin kazandığı yalnız kendisine aittir. Kendi (günah) yükünü taşıyan hiç kimse, bir başkasının (günah) yükünü taşımaz. Sonra dönüşünüz Rabbinizedir. O, ayrılığa düştüğünüz gerçeği size haber verecektir.”


           Saygılarımla 17.04.2022 17:57

ÖNEMLİ NOT:

           1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:


           1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
           2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
           3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.

           BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.

           2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!
« Son Düzenleme: Kasım 04, 2023, 06:47:10 ÖS Gönderen: is »